Kožušník (ODS): Věřím, že si Kubánci svými klíči brzy odzvoní konec komunismu

01.03.2011 13:24

Europoslanec za ODS a člen frakce Evropských konzervativců a reformistů Edvard Kožušník osobně přijel podpořit opozici kubánského režimu.

Kožušník (ODS): Věřím, že si Kubánci svými klíči brzy odzvoní konec komunismu

K osobní návštěvě disidentů se rozhodl poté, co totalitní režim vládnoucí na "ostrově svobody" neumožnil laureátovi Sacharovovy ceny Guillermo Farinasovi přicestovat na slavnostní akt předávání ceny.

Sám Kožušník byl v září loňského roku hlavním iniciátorem nominace Farinase na cenu pojmenovanou na počest akademika Sacharovova. "Sám mám zkušenost s komunistickým režimem a chtěl jsem svou návštěvou podpořit všechny Kubánce, kteří přemýšlí o změně. Tak jako v socialistickém Československu před 20 lety, změny musí přijít z vůle obyvatel Kuby. Ti se musí svobodně rozhodnout o formě a způsobu přechodu ke svobodnému a demokratickému uspořádání," vysvětlil důvod své návštěvy Kožušník.

V den příjezdu Kožušníka na Kubu režim preventivně na 36 hodin uvěznil několik desítek disidentů. Přesto se Kožušníkovi nakonec podařilo se zástupci disentu sejít. Se samotným Farinasem to bylo bezprostředně, jen několik hodin po jeho propuštění. Farinas současnou situaci na Kubě hodnotil slovy: "Veřejné mínění na Kubě se mění, lidé si více spojují ekonomické problémy se současným režimem. Dnes se o tom lidé baví veřejně, což bylo ještě před třemi lety naprosto nemyslitelné. Přirovnal bych atmosféru k papiňáku, který může kdykoliv vybuchnout."

Obdobně jako Farinas hodnotil situaci na Kubě jiný laureát Sacharovovy ceny z roku 2002 Oswaldo Payá. Podle něj jsou represivní složky kubánského režimu připraveny se uchýlit k jakýmkoliv krokům, jen aby se současní pohlaváři Komunistické strany Kuby udrželi u absolutní moci. "Proto několik let pracujeme na projektech, které jsou transparentní a vytvářejí je sami Kubánci přímo na Kubě. Tyto projekty jsou plánem na přerod společnosti směrem k demokratickým svobodným volbám," uvedl na schůzce s Kožušníkem Payá.

Edvard Kožušník předal navštíveným disidentům symbolicky svazek klíčů. Ty se staly před 20 lety symbolem změn sametové revoluce v Československu. Lidé tehdy mírumilovně stáli na náměstích a odzvonili konec režimu, který na svých občanech uplatňoval obdobné praktiky, jako dnes Castrovský režim. "To, že Oswaldo Payá a ostatní získali přes 40 tisíc podpisů pro změny na Kubě, mi připomíná Československou iniciativu "několik vět", ke které se krátce před pádem režimu lidé hromadně připojovali. Věřím, že si Kubánci svými klíči brzy odzvoní konec vlády arogantních despotů, nefunkční ekonomiky, demagogie a nenávistné propagandy," uvedl na podporu kubánské opozice Kožušník.

Více:
Kožušník (ODS): Rusko by se mělo jasně vyjádřit ke Kubě

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…