Krajča (KSČM): Ničení antifašistických památníků odsuzuji

24.05.2024 4:31 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke kampaní, falšující boj proti fašismu a osvobození

Krajča (KSČM): Ničení antifašistických památníků odsuzuji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Krajča

Při návštěvě České Třebové jsem se zastavil u originálu sochy sbratření, jejíž kopie v Praze u Hlavního nádraží byla nedávno vandalsky poškozena, a následně odvezena. Socha Sbratření je přitom kulturní památkou, dílo významného sochaře Karla Pokorného. Ten se při jeho vytváření inspiroval fotografií, pořízenou při osvobozování Prahy Rudou armádou od hitlerovské okupace v květnu 1945. Bohužel se ani zdaleka nejedná o první poškozené umělecké dílo, věnované vítezství nad fašismem.

Jsem přesvědčen, že její odporné vandalské poškození zcela jednoznačně souvisí s hanebnou snahou o přepisování historie protifašistického zápasu a odstraňování jejich připomínek. V hlavním městě již byla taková ostudná politika, protestům občanů navzdory, opakovaně uskutečněna pražskými mocipány. Zde je jen několik nejvýznamnějších ostudných příkladů z poslední doby:

  • Z budovy Staroměstské radnice byla odstraněna pamětní deska s poděkováním Rudé armádě za osvobození Prahy, odhalená tehdejším prezidentem Eduardem Benešem v roce 1946. 
  • Navzdory mohutným občanským protestům byl odstraněn pomník velitele osvobozujících vojsk maršála Ivana Stěpanoviče Koněva v Bubenči. 
  • Přes nesouhlas jejích obyvatel byla přejmenována Koněvova ulice na Žižkově, nesoucí tento název od roku 1946. 
  • Osvoboditeli města maršálu Ivanu Stěpanoviči Koněvovi bylo odebráno čestné občanství Prahy, slavnostně mu udělené v roce 1945. 
  • Naopak byl skandálně vystavěn pomník prohitlerovským válečným zločincům, tzv. vlasovcům, v Řeporyjích.

V souvislosti s vandalským poškozením pomníku Sbratření proto vyzývám představitele hlavního města nejen aby byla restaurovaná socha co nejdříve navrácena na původní místo, ale také aby okamžitě přestali s kampaní, falšující boj proti fašismu a osvobození města!

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Primátor Zarzycký: Vláda salámovou metodou pokračuje v destrukci České pošty

16:14 Primátor Zarzycký: Vláda salámovou metodou pokračuje v destrukci České pošty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k České poště.