Křemen (TOP 09): Před 78 lety se narodil prezident Václav Havel

06.10.2014 8:42

Dnes uplynulo přesně 78 let od narození asi nejvýznamnější polistopadové osobnosti našeho veřejného života, prvního demokratického československého a českého prezidenta, pana Václava Havla.

Křemen (TOP 09): Před 78 lety se narodil prezident Václav Havel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Havlův odkaz je v dnešních dnech často zesměšňován. Bývá kritizován za svůj idealismus a příliš filosofický pohled na svět a politiku. Nebudu tu do hloubky rozebírat Havlovo myšlení. Zastavím se pouze u toho nejznámějšího, co se nám v souvislosti s prvním polistopadovým prezidentem vybaví. Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.

Nezatracujme úplně toto heslo. Jiří z Poděbrad byl pro mnohé také idealista a snílek, když vyslal své poselství evropským panovnickým dvorům. A ejhle, o pět set let později se jeho vize sjednocené Evropy naplnila. Pod Havlovým heslem si nemusíme doslova představovat lásku plnou srdíček. Pod láskou spatřuji spíše určitou dávku onoho idealismu, nezkaženosti, přeneseně lásku k bližnímu, jak praví bible, čili určitou nekonfliktnost.

Pravdu zase vnímám jako osobní čest, bez planých slibů a lhaní. Čestné slovo spolu s nezkažeností, to jsou podle mě dvě hlavní věci, které v současné politice chybí. Proto je taková, jaká je. Politika je totiž vždycky taková, jakou si ji lidé udělají. A pokud jsou ti lidé prolhaní, nečestní a k ostatním nenávistní, bude taková i politika. Najděme v sobě pravdu a čest, lásku a nezkaženost. Změňme politiku k lepšímu, protože nikdo jiný to udělat nemůže, než právě my sami. My našimi hodnotami.

Bc. Petr Křemen

  • TOP 09
  • Váš kandidát za TOP 09 do zastupitelstva města Kolína :-)
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

10:21 Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

Směrnice o minimální mzdě, posilování kolektivního vyjednávání a posilování práv zaměstnanců – to js…