Krkoška (ANO): O výhodné krajské půčjky na rozvojové projekty mají obce zájem

20.05.2019 20:20

O výhodné úvěry z nového finančního programu JESSICA II mohou Moravskoslezský kraj od konce dubna požádat obce a svazky obcí. Žádost o půjčky na rozvojové programy už podaly 4 obce, další projevily zájem. K dispozici je 238 milionů korun.

Krkoška (ANO): O výhodné krajské půčjky na rozvojové projekty mají obce zájem
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Jan Krkoška

„Obce a svazky obcí mohou požádat o výhodnou půjčku například na nové zóny pro bydlení, startovací byty, nová chytrá parkoviště, výstavbu sportovních zařízení, infrastrukturu cestovního ruchu, startovací dílny a kanceláře, průmyslové zóny, energetické služby, jako jsou zateplování budov, úsporné osvětlení, úsporné vytápění. Zkrátka na velké projekty, které mají ambici obec proměnit a rozvíjet její území,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška s tím, že krajský úřad eviduje 4 žádosti o celkem 83 milionů korun od Hostašovic, Českého Těšína, Štramberku a obce Řepiště.

„Jsme rádi, že jsme našli možnost levnějšího financování na výstavbu nové tělocvičny. Díky tomu získají děti plnohodnotnou tělocvičnu a veřejnost lepší podmínky pro sportování v naší obci," řekla místostarostka Hostašovic Kateřina Dudová. Obec Řepiště připravuje výstavbu bytového domu pro seniory a sociálně znevýhodněné občany s 19 byty a komunitními místnostmi. „Předpokládáme, že celkové náklady na projekt se budou pohybovat okolo 46 milionů korun. Na 9 bytů získala obec 12 milionů korun z evropských dotací. K dofinancování chybí zhruba 34 milionů. Proto jsme rádi využili možnost získat zvýhodněný úvěr z programu JESSICA. Je mnohem levnější než komerční úvěry bankovních institucí. Díky němu může obec realizovat stavbu a finanční rezervu v obecním rozpočtu z minulých let využít na další projekty. Úvěr bude obec splácet 25 let z výnosů nájemného z obecních bytů,“ dodal starosta obce Řepiště Rostislav Kožušník.

Zájem o výhodný krajský úvěr mají i další obce. „Konzultovali to s námi i další starostové. Většinou by peníze chtěli na nová sportoviště nebo je potřebují na vybudování nových zón pro bydlení,“ upřesnil náměstek hejtmana Jan Krkoška. Dodal, že zaměstnanci krajského úřadu žádosti zkontrolují, zda obsahují všechny potřebné formality a splňují podmínky programu. „O poskytnutí úvěru pak rozhodne krajské zastupitelstvo,“ upozornil náměstek hejtmana Jan Krkoška.

Zvýhodněný úvěr mohou obce v Moravskoslezském kraji čerpat na rozvojové projekty, které nejsou dostatečně finančně podporovány z evropských strukturálních a investičních fondů nebo národních dotačních programů. Tento finanční nástroj ocení zejména na konci programového období Evropské unie, kdy už je velká část evropských prostředků vyčerpaná a do nového se počítá s jejich snížením. Moravskoslezské obce jsou jedny z prvních v Česku, které mohou otestovat tento podpůrný nástroj.

„Mohou získat až 50 milionů korun s maximální splatností 25 let. Při předčasném splacení bez vedlejších poplatků nebo sankcí. Pokud budou potřebovat, mohou si nechat splátky odložit. Výhodný je také úrok – je o polovinu nižší než v bance. Úvěr může obec začít splácet až po ukončení realizace projektu. Uznatelnými výdaji budou stavební náklady a náklady na technický dozor investora a BOZP a to až 6 měsíců zpětně od schválení žádosti o poskytnutí úvěru,“ upřesnil náměstek hejtmana Jan Krkoška.

V případě nedostatku finančních prostředků ve fondu budou žádosti o úvěr zařazovány do zásobníku. Program JESSICA II se může během svého fungování přizpůsobit reálným potřebám obcí a flexibilně tak reagovat na jejich požadavky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.