Kruliš (SPO): OSA chce po CD a DVD nově i poplatek za mobilní telefony

20.08.2016 8:26

OSA chce po PAUŠÁLNÍM poplatku za paměťové karty, CD a DVD (prý jsme všichni zloději, stahujeme hudbu a filmy, které na těchto médiích šíříme a tím porušujeme autorská práva) nově i poplatek za mobilní telefony. Tak nějak mi to připomíná situaci, kdy objasněnost trestných činů u nás není zrovna dvakrát dobrá, a tak by každého z nás šoupli ročně na jeden až dva dny do vězení - aby se to vyrovnalo za ty, kteří kradou nebo jednají protiprávně a kteří potrestání uniknou.

Kruliš (SPO): OSA chce po CD a DVD nově i poplatek za mobilní telefony
Foto: SPO.cz
Popisek: Vladimír Kruliš, SPO

Na Západě jsou prý tyto poplatky běžné a ještě vyšší. Všiml si také pan OSA, že na Západě je průměrný plat v jiné výši než u nás? Co bude za chvíli? Čipy, které ve chvíli, kdy si ve sprše zabroukáte vaši oblíbenou písničku, pošlou fakturu za uhrazení poplatku? Nebo když si doma zahraju na klavír, spočítá to lidi na ulici a v okolních bytech, kteří mou hudební produkci slyšeli a přijde účet? Myslím, že OSA testuje, co si necháme líbit.

Systém přerozdělování mezi autory hudby, velmi neprůhledný a navíc po odečtení enormních režijních nákladů Ochranného svazu autorského, to vše připomíná ono známé "s jídlem roste chuť". Jsou to jen další a další hrábnutí do peněženek nás všech, ať už koncových uživatelů nebo třeba hospodských nebo kadeřnic, kde hudební podkres prostě potřebují. Můj dobrý kamarád, vlastník maličké hospody na Valašsku, už téměř neví, co dál. Hudbu už nepouští, posledních několik dní tráví schůzkami s prodejci terminálů pro EET (aby náhodou jedno pivo neprodal bez účtenky). Protože tomu nerozumí a nechce koupit nějaké předražené řešení, chodí, hledá a trápí se. Řeší internetové připojení, které je v této obci na úrovni pravěku a přemýšlí, zda si se svými sousedy, nyní ještě zákazníky, nedá pivo raději na zahradě.

Tohle je důsledek toho, že strany ve svých předvolebních slibech neustále skloňují jako hlavní cíl "snížení byrokracie". Sami vidíte, že tohle jde přesně opačným směrem. Zákonodárnou iniciativu Zlínského kraje bych využil naplno a věřím, že by se přidaly i ostatní kraje. Z každé vločky se totiž může stát lavina...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.