Krumer (SPD): Píše a mluví se o úspěchu hokejové dvacítky, která získala medaili na MS

08.01.2024 7:17

Píše a mluví se o úspěchu hokejové dvacítky která získala medaili na MS, že už to není náhoda a čeští hokejoví junioři jsou výjimečnou generací. Jsou i uvážlivé hlasy, že nesmíme tento úspěch přeceňovat, abychom stáli na zemi, a vzali si i ponaučení.

Krumer (SPD): Píše a mluví se o úspěchu hokejové dvacítky, která získala medaili na MS
Foto: archiv politika
Popisek: Vladislav Krumer

Abychom stáli na zemi, ale zhodnotili i tento výjimečný úspěch, který nám udělal radost, s rozvahou, a s poučením. Bohužel to není výsledek jenom generací a systému, který však nemáme, ale více je to o penězích rodičů, jejich obětavosti a nadšení. Ročně jdou na hokejové tréninky a zápasy dětí desetitisíce z rodinného rozpočtu, okolo čtyřiceti až padesáti tisíc jenom za poplatky za stadion a trenéry.

Před rokem 1989 jsme vytvořili systém sportovně talentované mládeže, a to tréninková střediska mládeže, sportovní třídy, a sportovní školy. V nich působili profesionální i dobrovolní trenéři a systém pokryl celou republiku. Do systému se tím dostali talentované děti a mládež i z venkova, protože byl financován ČSTV a státem. Značný podíl na systému u dospělých měla armáda a MV, středisky Dukla a Rudá hvězda. Něco o tom vím, byl jsem spoluzakladatelem systému péče o sportovně talentovanou mládež a podílel jsem se na jeho vedení a provozu před rokem 1989.

Po Havlovském převratu byl však systém zrušen. Podnik Sazka, další majetek a podniky ČSTV, které především sport financovaly, byly v devadesátých letech sportu ukradeny a rozkradeny a sport zůstal s holým zadkem. Dospělá reprezentace z toho systému, do kterého patřila i Střediska vrcholového sportu mládeže a SVS dospělých, žila ještě deset až patnáct let po převratu. Teď se obtížně opět k tomu vrací, ale pod jinými názvy.

O to více patří obdiv při nahodilých výsledcích nejen rodičům, ale I trenérům a realizačním týmům. Velké uznání a blahopřání patří hokejové dvacítce k bronzových medailím, které mají pro nás cenu zlata, a tento jedinečný zápas o stříbrnou medaili vejde do hokejové historie. Snad se vláda konečně více zaměří na financování sportu především dětí a mládeže, namísto posílání peněz a vojenské techniky do válek, vraždění a ničení i přesto, že tím porušují ústavu a naše zákony.

Nebo si budeme muset počkat na další, skutečně naši vládu, která se bude přednostně starat o naše děti, mládež a občany. To platí nejen pro talentované, ale pro všechny a pro jejich zdravý životní styl. Především to platí na všech typech škol, od mateřských až po vysoké. Tam výrazně poklesla úroveň tělesné výchovy a zájem o ni. Na vysokých školách byla tělesná výchova zrušena a je na dobrovolné bázi podle kreditů, které mají studenti k dispozici, takže je na jejich rozhodnutí, jestli si tělesnou výchovu nebo nějaký sport zvolí, nebo kredit uplatní na jiné možnosti v rámci VŚ.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39600 lidí

Je to velká chyba, a měla by se napravit. Dříve byla i TV na vysokých školách povinná. V prvním ročníku se studenti věnovali všeobecné sportovní přípravě a informativně sportům, v druhém a dalších studijních rocích si mohli podle svého zájmu vybrat sport podle zájmu. Učil jsem na katedře TV na tehdejší Vysoké škole strojní a elektrotechnické v Plzni, věnoval jsem se vodáctví a orientačnímu běhu.

Vybudovali jsme loděnici, stavěli jsme i laminátové lodě, studenti sestrojili a svařili vlek na lodě, škola koupila starší nákladní auto RND, jezdili jsme i na vodácké kurzy po řekách v ČR i na Slovensku. To vše VŠ platila. Tam jsme každý rok sjížděli horní Váh (to ještě nebyla přehrada na Horním Váhu) až do Liptovského Hrádku, a někdy také až do Liptovského Mikuláše. Tábořili jsme v Liptovském Hrádku na louce tábořiště Borová Sihoť u Váhu. Také jsme sjížděli i divokou vodu na říčce Bělé od úpatí Kriváně, a podnikali jsme vysokohorské pěší túry. A dodnes když potkávám svoje bývalé studenty, tak si zavzpomínáme, a řada z nich zůstala řekám horám, sportovnímu pohybu věrná, a jezdí na vodu i se svojí rodinou a s kamarády.

V tom vidím smysl tělesné výchovy na školách, věnovat se celoživotně pohybu a rekreačně i s rodinou svým oblíbeným sportům. Bohužel o to se dnes školství systémově nestará, a někdy ani rodiče, protože mají dost práce s tím, aby se uživili, zaplatili za byt, topení, vodu. daně a další služby, které s bydlením souvisí. Mnoho dětí raději sedí u počítačů a mobilů, tloustnou a chybí jim pohyb a tělesná zdatnost. Projevuje se to potom i na atmosféře v rodinách, na chatrném zdraví populace a na všem, co s tím souvisí.

Článek byl převzat z Profilu PaedDr. Vladislav Krumer

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…