Kubera (ODS): Headline dneška je Rath. Vaše povídačky nebudou nikoho zajímat. Občan mi vykládá, jaké jsem hovado

23.07.2015 21:50

Projev na 10. schůzi Senátu dne 23. 7. 2015 k tématu Národního programu reforem pro rok 2015:

Kubera (ODS): Headline dneška je Rath. Vaše povídačky nebudou nikoho zajímat. Občan mi vykládá, jaké jsem hovado
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Nebojte se, nebudu nikoho napadat, ani minulou vládu, ani tuto vládu. Jenom řeknu jednu poznámku, ke které tady došlo. Ta první záležitost, které jsme se dopustili, myslím, že je čas to zmínit, byla ta, která se týká mimořádně toho, že vy si tady můžete dneska povídat, co chcete, ale David Rath má dneska vyslechnout rozsudek, takže to bude headline, vaše povídačky tady nebudou nikoho zajímat, to jenom aby vám to bylo jasné, že tady se nikam nedostanete. To zaprvé.

David Rath by ovšem nestál dnes před soudem, kdybychom svého času, a vůbec nebudu hodnotit, kdo to byl, jak to bylo, neprovedli onu reformu veřejné správy, jednak vznik krajů byl první příčinou obrovských problémů, které dnes řešíme. My vzpomínáme, teď jsem o tom hovořil s panem náměstkem Mlsnou v souvislosti s přestupky, na okresní úřady, kdy to bylo tak, že když stát něco vymyslel, a že 166 náměstků ministrů toho vymyslí opravdu hodně, tak to dostal okresní úřad, ten si dal do rozpočtu peníze na tu novou činnost a příští rok dostal... Měnily se územní plány, tak on pro ty malé obce to dělal, protože ony to neuměly. Dnes je to tak, že cokoli se odehraje, tak vždycky je v zákoně napsáno takové to hnusné slovo "ORP", což je obec s rozšířenou působností, česky řečeno okresní město. Takže okresy zůstaly, ale bez okresních úřadů, a na okresní města se valí všechny ty agendy, které si kdo kdykoli vymyslí. Samozřejmě bez peněz. Bez peněz. Registr přestupků je výborná věc, ale já budu muset najmout nějaké lidi, kteří do něj budou dávat údaje. Interní auditoři, to je výborná věc, ale místo jednoho budu mít čtyři podle návrhu zákona. Čtyři! To jsou asi 4 miliony korun ročně. Co budou dělat 8,5 hodiny, mi absolutně není jasné. Protože skoro všechny obce do toho padnou, protože tam jsou kritéria 250 milionů rozpočet, počet obyvatel, blablabla... Ale nejsou společná. Ale stačí, když ta obec splňuje jedno kritérium, a má 4 auditory. Protože kdesi sedí kdosi, který si myslí, že je to tak správně, je zaujatý svojí úzkou agendou. A myslí si, že nikdo nedělá nic jiného, než že se zabývá tím, co on navrhuje. A každé ministerstvo, a to je to, co já kritizuji, a nesouvisí to s žádnou vládou, ani minulou, ani současnou, je to objektivní skutečnost.

Ministerstvo vnitra zcela rezignovalo na koordinační činnost. Jednotlivá ministerstva si dělají absolutně, co chtějí, bez jakékoli koordinace, dokonce už ani se zastupitelstvím nekomunikují. Obrací se rovnou na úředníky v přenesené působnosti. Na druhé straně zjistíme, že sněmovna přijala zákon, vzpomeňte si, pamětníci, o tom, že malé děti nebudou, když rodiče nezaplatí za popelnici, tak v 18 letech jim přijde neuvěřitelná faktura. Teď se to sněmovna pokusila, tu blbost od začátku, ke které nikdy nemělo dojít, napravit. Takže to zkusíme, že už to tedy ony platit nebudou. Ale zase z toho bude další a další administrativa. Kdyby ta blbost nikdy nevznikla... A takhle musí Senát posuzovat zákon! Jestli ten zákon, bez něj budeme žít úplně stejně, jako jsme žili včera, tak ho zřejmě na nic nepotřebujeme.

Já jsem si teprve dnes, přiznávám se, přečetl zákon o pyrotechnických výrobcích. Zkuste se do něj někdo podívat. Asi málokdo z vás se tím zabýval, protože vám to připadá, že vás to nezajímá. Bylo snad v této republice hromadné úmrtí při ohňostroji při nějaké akci profesionální? Nebylo. Problém je možná ohňostrojařů, kteří na Silvestra místo toho, aby sebrali ty peníze a udělali velký ohňostroj, tak si to každý koupí, občas to někomu utrhne prsty, ale nic dramatického se také nestalo. A o tom ten zákon zase není. Je to jenom zase administrativa, hlášení, administrativa.

U těch malých dětí to dopadlo tak, že naprosto paradoxně, pane premiére, sněmovna odsouhlasila, že o odpuštění poplatku, což vy dobře víte jako bývalý ministr financí, že poplatky jsou daně.

A řídí se - tehdy zákonem o správě daní a poplatků, dnes daňovým řádem, nemůžou být v samostatné působnosti, nemůže zastupitelstvo rozhodovat o tom, jestli je někomu odpustí, nebo neodpustí. Je to naprosto evidentní. A je to proto, že přenesená a samostatná působnost se slily do takové bramboračky. Ani ministerstva často vůbec netuší, jestli je to v přenesené, nebo v samostatné, a to je to, proč já léta bojuji za oddělený model. Vím, že jsou příznivci odděleného modelu, spojeného modelu, ale ukázalo se, že ten spojený model je z mnoha důvodů nepraktický. Například když spadne registr řidičů, tak kdo si myslíte, že je idiot? Myslíte si, že ministr vnitra? Nikoli, primátor.

Takže to jsem chtěl jenom naznačit, abychom se dali cestou, kde bude každému jasné, občanovi je totiž úplně jedno, když jde na úřad, jestli je to přenesená, on to ani neví, ale já sedím tam a ministr sedí v Praze. Ke mně on si dojde, protože to má 50 metrů, tak vtrhne do mé kanceláře, kde jsou dveře opravdu doslova otevřené, začne mi vykládat, jaké jsem hovado, že tam čekal a ono to spadlo.

Takže nad tím je třeba se zamyslet, pane premiére, a vrátit ministerstvu vnitra tu kompetenci, kterou mělo, aby jednotlivá ministerstva byla povinna konzultovat své nápady. A úplně nejlepší by bylo, kdyby ministerstva si ty své nápady také zaplatila. Protože samozřejmě všechny ty agendy, které dostáváme, s nimi žádné peníze nepřichází. S nimi přichází jenom další a další úkoly. A už ani není ty lidi kam posadit, natož je získat. A není úplně jednoduché, mimochodem, my naštěstí ty 4 auditory mít nebudeme, protože v Ústeckém kraji 4 tak vzdělané odborníky ani nenajdeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.