Kubeš (KSČM): Pokud soustředíme vše do velkých měst, k oživení venkova nedojde

01.08.2023 4:31 | Tisková zpráva

Zastupitelé KSČM podpořili na posledním jednání zastupitelstva Ústeckého kraje pořízení projektové dokumentace na záchranu Velkých pěchotních kasáren, známých také jako Žižkova kasárna v Terezíně. Ústecký kraj není vlastníkem této kulturní památky, není však lhostejný k jejímu osudu.

Kubeš (KSČM): Pokud soustředíme vše do velkých měst, k oživení venkova nedojde
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Klub zastupitelů KSČM se rozhodl podpořit uvolnění 11 milionů korun z rozpočtu kraje na projektovou dokumentaci, která by zjistila možnosti opravy rozsáhlé budovy opuštěné po více než 200 letech v 90. letech 20. století. Od té doby kasárna chátrají a opakovaně zde dochází ke zřícení částí budov. Stav objektu je tak špatný, že drobné dílčí opravy již nemohou zabránit jeho další destrukci. Památkový katalog objekt už řadu let uvádí jako zanikající.

„Kasárna potřebují miliardovou investici. Místo je spojené s utrpením mnoha lidí a zločiny fašismu, které si musíme připomínat. Proto si podporu kraje zaslouží,“ vysvětlil hlasování klubu KSČM zastupitel Petr Kubeš.

Anketa

Má ruská pěvkyně Anna Netrebko vystoupit v Obecním domě v Praze?

95%
3%
hlasovalo: 19426 lidí

Žižkova kasárna v Terezíně jsou největším nepevnostním objektem terezínské pevnosti. Postavena byla v letech 1782–1783. Jejich současným vlastníkem je město Terezín, které má necelé 3000 obyvatel a roční rozpočet méně než 70 milionů korun.

Obdobně zastupitelé KSČM podpořili i rekonstrukci a přístavbu historické budovy sýpky u zámku v Měcholupech (okr. Louny). Tyto prostory využijí krajem zřizované internátní Logopedická základní škola a Speciálně pedagogické centrum, které na zámku sídlí.

„Rekonstrukce vyjde na bezmála 75 milionů korun. Zastupitelé KSČM ji však podpořili, protože se jedná o špičkové a potřebné zařízení. Jiné zastupitelské kluby navrhovaly školu ze zámku přesunout do některého z větších měst. Podle mého názoru však umístění pedagogického centra v Měcholupech je výhodné, protože přispívá k oživení venkova. Pokud budeme vše soustřeďovat do velkých měst, k oživení venkova nedojde, spíš naopak,“ uzavřel Petr Kubeš.

Měcholupská škola se zaměřuje na vzdělávání žáků s vadami řeči, se specifickými poruchami učení a s kombinovaným postižením v přípravné třídě a v 1. – 5. ročníku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii