Kubíček (Svobodní): Praha 7 vychovává Svobodné

22.06.2014 17:19

ÚMČ Praha 7 udělil Svobodným výchovnou pokutu za rozdávání letáků.

Kubíček (Svobodní): Praha 7 vychovává Svobodné
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Svobodní sbírají před finančními úřady podpisy pod petici

Ve dnech 31.3. a 1.4.2014 sbírali členové a příznivci Strany svobodných občanů před budovami finančních úřadů podpisy pod petici proti povinným registračním pokladnám. Za tyto dva dny nasbírali více než 5500 podpisů.

Ve čtvrtek 10. dubna 2014, když se podařilo nashromáždit petiční archy z celé republiky, předali Svobodní petici vládě ČR.

Neděláme to poprvé

Stejnou akci uspořádali Svobodní i v loňském roce s peticí za zrušení „malých daní“. Podpisy sbírali členové Svobodných i před budovouFinančního úřadu pro Prahu 7. Už tehdy si nás pracovníci odboru dopravy ÚMČ Praha 7 chodili prohlížet a fotit.

Máme na to stolek

Členové a příznivci Svobodných mívají podle možností s sebou propagační stánek, viditelně označený jako petice, na kterém je petice vystavena k podpisu.

Z petičního zákona vyplývá, že archy mohou být vystaveny na veřejně přístupných místech bez nutnosti dalšího povolování státními orgány, proto sběr podpisů pod petici ani umístění petičního stolku nikde dopředu nenahlašujeme.
K účelu uvedenému v odstavci 1 mohou být petice a podpisové archy vystaveny též na místech přístupných veřejnosti. K tomu není třeba povolení státního orgánu, nesmí však dojít k omezení provozu motorových a jiných vozidel a k rušení veřejného pořádku. [§ 4 odst. 3 zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním]

Nikde v ČR s tím nebyl problém, jen v Praze 7.

Praha 7 nemá ráda některé petice

2.4.2014 přinesl deník Metro informaci o tom, že zástupce volebního uskupení Praha 7 sobě pan Čižinský má problém s petičním stolkem, na kterém sbírá podpisy pod petici za kandidaturu jeho uskupení v komunálních volbách.

Ve stejný den zahájil odbor dopravy ÚMČ Praha 7 správní řízení se Stranou svobodných občanů, ve kterém nás viní z toho, že
… jste min. ve dnech 31.03.2014 a 01.04.2014, bez povolení silníčního správního úřadu, umístili stoleček s propagací politické strany s názvem “PETICE” i přesto, že jste rozdávali letáky propagující Vaší stranu …

Mgr. Ondřej Pecák, který Svobodné v řízení zastupuje, k tomu říká:
“§ 4 odst. 1 petičního zákona mimo jiné praví, že “…musí být umožněno, aby se (občan) s obsahem petice před podpisem řádně seznámil…” Odbor dopravy se tak poměrně odvážně pustil do interpretace rozsahu pojmu “řádně” a usoudil, že zákonné ustanovení vyloží zužujícím způsobem, do kterého “řádné” informování o celém rozsahu petice nepatří. Odbor dopravy se tak odvážně pustil i do interpretace ústavně zaručeného petičního práva, které svým rozhodnutím omezuje a sankcionuje. Jsme přesvědčeni, že nesprávně,” říká Mgr. Ondřej Pecák, který v řízení Svobodné zastupuje.

Naopak petiční stánek ODS postavený 17. dubna 2014 na stanici metra Vltavská, u kterého stál pan místostarosta Kaštovský a vedoucí odboru školství pan Kuchař nechal úřad asi bez povšimnutí. Nebo měli správné bumážky?

Svobodní se odvolají

Dne 6.6.2014 vydal odbor dopravy rozhodnutí, ve kterém ukládá Svobodným zaplatit pokutu 2.000 Kč a 1.000 Kč nákladů řízení, v odůvodnění pak uvádí, že:
… prokázané rozdávání letáků není podáním žádosti, návrhů a či stížnosti a není proto chráněno ustanovení čl. 18 odst. 1 Listiny základních práv a svobod a ustanovením zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním, proto posoudil umístení stolku jako nepovolené zvláštní užívání.

Jsem přesvědčen, že k umístění petičího stolku žádné další povolování není potřeba a stejně tak ani k rozdávání letáků. Leták vysvětloval nevýhody registračních pokladen, ale úřad ho chápe jako propagaci politické strany. To ale upravuje pražská vyhláška, která sice říká, že:
Komunikačními médii, kterými nesmí být šířena reklama na veřejně přístupných místech, jsou:
a) letáky, navštívenky a vizitky šířené vůči neznámému adresátovi,

nicméně hned dodává, že:
Zákaz šíření reklamy se nevztahuje na
b) charitativní akce, prezentace politických stran a hnutí,

Tedy petiční stolek i rozdávání letáků jsou v souladu s právními předpisy.

Praha 7 vychovává Svobodné

Odbor dopravy v závěru svého odůvodnění píše:
K uvedené obhajobě i přístupu pana Kubíčka správní úřad přihlédl a stanovil proto sankci při nejnižší hranici, jak je uvedeno ve výroku rozhodnutí. Pokuta je pouze výchovná nikoliv likvidační.

Velice děkuji za osobní přístup, ale výchovnou pokutu nebereme a prosím našeho člena advokáta Mgr. Pecáka, lídra naší kandidátky pro komunální volby v Praze 6, který nás v řízení zastupuje, aby naopak on svedl bitvu nejen za Svobodné, ale hlavně za všechny spoluobčany tak, aby petiční právo nemohl zužovat odbor dopravy, ale toliko zákonodárce nebo výkladem Nejvyšší správní soud.

Jiří Kubíček,
 předseda pražského sdružení Svobodných

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL