Kubis (ANO): O všech zásadních projektech v kraji by se měla vést široká diskuse

07.12.2022 14:32

Finanční výbor neschválil rozpočet Karlovarského kraje na rok 2023

Kubis (ANO): O všech zásadních projektech v kraji by se měla vést široká diskuse
Foto: Facebook
Popisek: Petr Kubis

Lajdáctví, nezodpovědnost a lhostejnost. Tak se dá popsat přístup vládnoucí koalice Karlovarského kraje k nejdůležitějšímu krajskému dokumentu roku, podle kterého se řídí hospodaření po celý následující rok. Ten dokument se jmenuje rozpočet a zástupci vládnoucí koalice se ani neobtěžovali přijít ho schválit na  Finanční výbor, který je ze zákona zřízen jako poradní orgán krajského zastupitelstva. 

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

„Dlouhodobě poukazujeme na absolutní přehlížení jednotlivých výborů, jejichž členové nedostávají mnohdy včas veškeré relevantní informace. To se netýká jen zmíněného Finančního výboru, kde je to ale vzhledem k otázce rozpočtu na příští rok doslova nehoráznost. Neúplné, nebo vůbec žádné informace nedostávají ani kolegové ve Školském nebo Zdravotním výboru,“ postěžovala si členka Finančního výboru a chebská radní Gabriela Dostálová.

Na nedostatečné informace v minulosti poukazovali i další zastupitelé, kteří zmiňovali, že například vůbec netušili o problému v souvislosti se vznikem komplexního onkologického centra v Chebu, nebo plánovaného uzavření plaveckého bazénu v Domově mládeže v Karlových Varech. „Zastupitelstvo je nejvyšším orgánem Karlovarského kraje a jednotlivé výbory jsou k tomu, aby projednaly aktuální problémy a doporučovaly jejich řešení. Současná situace je ale taková, že hejtman Petr Kulhánek a jeho radní doslova a do písmene výbory přehlíží a obchází, neboť jsou si jisti, že si vše takzvaně na sílu prohlasují přímo na zastupitelstvu, kde mají většinu,“ doplňuje předseda Kontrolního výboru a starosta Mariánských Lázní Martin Hurajčík.

Jeho kolega, předseda Zdravotního výboru a starosta Sokolova Petr Kubis zmínil, že otázka onkologického centra není zdaleka jediné téma, které se do Zdravotního výboru nedostalo. „Přitom jsou to projekty za stovky milionů korun a projekty pro občany a Karlovarský kraj nesmírně důležité a zásadní. A nemělo by se k nim přistupovat tak, že vedení kraje nezajímají názory opozice a členů výborů. Hejtman totiž nehospodaří se svými, ale s veřejnými finančními prostředky. A proto by se o všech zásadních projektech a akcích, které ovlivní životy lidí v našem kraji v budoucích letech, měla vést široká diskuse,“ říká Petr Kubis.

Ten společně s dalšími kolegy nevěřícně kroutil hlavou nad neschválením rozpočtu na rok 2023 ve Finančním výboru. „Oni prostě členové Finančního výboru z řad vládnoucí krajské koalice na jednání výboru bez omluvy nepřišli. Oni prostě o rozpočtu s nikým jednat nechtějí a nebudou. A bez diskuse a připomínek si ho pak schválí na zasedání zastupitelstva. Je to výraz obrovské arogance,“ dodala Gabriela Dostálová, která měla a stále má k návrhu rozpočtu řadu připomínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace