Kubisková (Přísaha): Nenechte své občany padnout do energetické chudoby

23.08.2022 10:48 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k energetice.

Kubisková (Přísaha): Nenechte své občany padnout do energetické chudoby
Foto: Repro Youtube
Popisek: Spolumajitelka čerpací stanice, Karolína Kubisková

„Musíte to chvíli zvládnout sami, nebo si vezměte svetr navíc.“ Super vzkaz od vládních činitelů, kteří berou statisícové platy, že?

Proč se raději nezaměří na ČEZ! Polostátního giganta, který hlásí rekordní zisky a vydělává na nás všech.

Jen pro představu několik čísel. Čistý zisk ČEZu v prvním pololetí dosáhl 33,6mld. korun a stoupl meziročně o 27 miliard. Že by geniální strategie manažerů? NE! Jen ždímání našich peněženek kvůli rostoucím cenám energií. Ve světovém žebříčku výroby elektřiny jsme na 34. místě s 8 tisíci kilowatthodinami na obyvatele za rok. Loni navíc v Česku vzrostla výroba elektřiny v meziročním srovnání o 4,2 procenta. Jsme tedy plně soběstační a vyrobíme víc elektřiny, než spotřebujeme.

Přesto platíme jedny z nejvyšších složenek! Proč?  Protože naši levnou elektřinu, kterou jsme schopni vyrobit za zhruba 25 haléřů, vyvážíme a nakupujeme jí předraženou zpět přes německou burzu. Že to postrádá logiku? Souhlasím!

Francouzská vláda nařídila EDF, aby na burze prodávala POUZE přebytky a k podobnému kroku sáhla i slovenská vláda. Navíc se řada vlád snaží domácnostem s rostoucími cenami pomoct.
Ve Francii mají například dostat zaměstnanci prémii 600EUR (tedy zhruba 15 000Kč). V Německu zase snížili DPH na energie na 7%.

Co na to naše vláda? NIC! Zatím jen vysílá signály. Nejdřív slibovali pomoc až 30 tisíc, potom 16, aby se nakonec jejich slavný „úsporný energetický tarif“ smrskl na směšných 2 000Kč. Přitom běžná domácnost v paneláku zaplatí za elektřinu zhruba 23tisíc, v rodinném domku kolem 43 tisíc a kdo elektřinou i vytápí, zaplatí až 95 tisíc korun. V tomhle kontextu je 2000 Kč nebo i 5000 Kč, o kterých teď uvažují, naprostý výsměch!

Kdo přitom na vysokých cenách elektřiny nejvíc vydělává? Stát!  Jen na dani z příjmu ze zisku ČEZu dostane letos navíc zhruba 10 miliard korun. Jako většinový vlastník ČEZu počítá i s vyšší dividendou. Z té dostane dalších více jak 30 miliard navíc. Celkem na nás všech tedy letos vláda vydělá víc jak 40 miliard korun jenom z ČEZu. Nepočítám, že z vyšších cen elektřiny vybere stát taky mnohem víc na DPH. A jejich slibovaná pomoc na tento rok? 10 miliard korun! Žalostně málo, co říkáte?

Přísaha znovu vyzývá vládu: Snižte nebo dočasně zrušte DPH na energie a zastavte, nebo omezte její vývoz. Tak jako to udělali v okolních státech. Nenechte své občany padnout do energetické chudoby, nebo do spárů exekutorů!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…