Kučera (TOP 09): Je důležité řešit digitální služby veřejnosti

29.11.2016 18:01

Projev na 53. schůzi Poslanecké sněmovny 29. listopadu 2016 k návrhu zákona o opatřeních ke snížení nákladů na zavádění vysokorychlostních sítí elektronických komunikací

Kučera (TOP 09): Je důležité řešit digitální služby veřejnosti
Foto: TOP 09
Popisek: Michal Kučera

Děkuji za slovo. Mí kolegové z hospodářského výboru už k tomu řekli hodně podstatného, takže já se nebudu opakovat. Zmínil bych některé věci, které si myslím, že jsou v této oblasti zásadní, a rozdělil bych je na dvě části.

Jedna věc je samotná problematika pokrytí, která samozřejmě je tady tím řešena, ale druhá věc, která tady jakoby chybí, nebo je stále nedostatečně zmiňována, jak už tady říkal pan předseda hospodářského výboru, to jsou digitální služby veřejnosti, respektive tam je ten náš hendikep. To znamená tím samotným pokrytím se to prostě nevyřeší.

Pokrytí má jeden zásadní význam, a to zejména pokud dosáhne do oblastí, kde dnes vysokorychlostní internet není. To může přispět k rozvoji těch oblastí, a tady samozřejmě mluvím o podhorských oblastech, mluvím o pohraničních oblastech, kde to umožní v případě, že tam bude dostatečné pokrytí, že to umožní nejenom firmám, ale samozřejmě i těm osobám samostatně výdělečně činným pracovat v těch různých home officech, umožní jim to tam zůstat, necestovat za prací, a tak dále. Tam to je určitě pozitivní.

Já vím, že měla vzniknout nějaká analýza současného stavu internetového pokrytí. Ta poslední byla tuším někdy v roce 2013. Měl jsem informaci, že ČTÚ připravuje podstatně detailnější sběr dat, který měl být někdy v polovině roku 2016. Nevím, jestli už je či není k dispozici tato indikativní mapa pokrytí území ČR vysokorychlostní síťovou infrastrukturou. Říkám, měl jsem informaci, že by měla být někdy v polovině roku 2016. Myslím si, že odpověď by mohla zaznít na hospodářském výboru, protože tam bude větší prostor na to samotné projednání.

Je tady otázka další, a to je účelné využití té samotné dotace, těch 14 mld. korun, to znamená, jakým způsobem bude čerpána, kdo se bude moct zapojit do soutěže. V loňském roce tady byly obavy, že to bude připraveno pouze pro ty největší společnosti, že na ně nedosáhnou ty menší. Myslím si, že by bylo dobré, kdyby nám pan ministr tady řekl, jaká je současná situace, jestli tohleto bylo nějakým způsobem vyřešeno, a případně jak.

Nicméně, vrátím se k tomu začátku, důležitá je samozřejmě problematika pokrytí, ale současně je důležité řešit digitální služby veřejnosti, a to v tomto materiálu není a obecně to této vládní koalici vyčítám, že s tím nedokázala za celou dobu svého působení v tomto volebním období pohnout.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…