Kučera (TOP 09): Ústecký kraj není kolonie Česka

23.08.2021 21:43

Už vás taky unavují ty nekonečné série článků a povídačky o tom, jak je Ústecký kraj hrozný, jak se tu všichni topíme v nekonečných problémech a bez kořenů a vztahu ke svému domovu bloumáme zničenou krajinou?

Kučera (TOP 09): Ústecký kraj není kolonie Česka
Foto: TOP 09
Popisek: Michal Kučera

Mně to tedy únavné přijde a myslím, že bychom měli všichni hlasitě zvolat ALE HOUBELEC! Taky proto jsem natočil tohle video – (https://bit.ly/3yU2jKr) a budu rád za vaše komentáře.

Jasně, všichni, kdo tu na severu žijeme, víme, že tu není všechno růžové. Ale opravdu musí všichni psát a nekonečně diskutovat o našem kraji jako o cizokrajné kolonii a rozebírat horem dolem, proč se zrovna u nás chovají lidé tak či onak?

Prosím, analýz už máme dost. Nejsme divoký západ, ani východ, ani Afrika. Ústecký kraj je součástí Česka, berte nás tak.  Kromě té zčásti vybájené drsnosti, která asi tolik láká pozornost, je tu hezky.  Pozitivních témat, která stojí za pozornost, rád doporučím víc než dost. Příroda, místní spolky, sedláci, kulturní podhoubí, úspěšné firmy a živnosti – přijeďte se podívat, než se zase ponoříte do drsně romantizujících představ o surovém severu.

Dost věcí tu zvládneme sami i bez vládní pomoci. Ale přeci jenom by se slušelo výrazně pomoci oblasti, kde se i o Vánocích už po desetiletí roztápějí uhelné kotle, aby na Žižkově a jinde byla elektřina a teplo.

Pokud jde o přístup státu, tak keců a klepů už jsme slyšeli hodně, zato činů je málo. Současná vláda například projedla miliardové rezervy z Fondu národního majetku určené na sanaci ekologických škod.

Ministryně financí teď posazuje, aby míra podpory pro rozvojové projekty podpořené z EU byla v bohatých i chudších regionech stejná. Rozdíl chce dorovnat ze státního rozpočtu, a v podstatě tak okrádá oblasti, které pomoc skutečně potřebují. To opravdu není strategie ke srovnání regionálních rozdílů.

Už jako poslanec jsem navrhoval, aby z poplatku za hnědé uhlí v našem kraji zůstalo 70 % vybrané částky, teď je to jen třetina. Naposledy byl Senát skoro jednohlasně pro. A kdo to zasekl? Samozřejmě, že vládní poslanci.

Mohl bych pokračovat ve výčtu faulů a sázet jednu červenou kartu za druhou. Věřím ale, že s novou vládou skončí doba macešského zacházení s naším krajem a dostane se mu náležité pozitivní pozornosti.

Takže už zbývá jen přesvědčit redaktorky a redaktory, veřejnost i některé kolegyně a kolegy z politiky, že severozápad Čech je svébytnou a taky sebevědomou součástí Česka, kde žijí zajímaví, pracovití a inspirativní lidé.

PS: Napište mi v diskusi pod videem, jak to vidíte vy.

MICHAL KUČERA, KRAJSKÝ RADNÍ PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ A VENKOV, KANDIDÁT NA POSLANCE (SPOLU / TOP 09)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…