Kuchař (STAN): Je na čase začít Česko uzdravovat

06.04.2021 18:49

Když už je o našem Karlovarském kraji slyšet, obvykle to nejsou moc pozitivní zprávy. Ať se podíváte skoro do jakýchkoli statistik – třeba ekonomických, demografických nebo těch, které hodnotí školství či dopravní dostupnost – skoro vždycky nás najdete na zadních příčkách.

Kuchař (STAN): Je na čase začít Česko uzdravovat
Foto: STAN
Popisek: Jan Kuchař

Nově se navíc potýkáme s ničivým náporem covidové pandemie a úpadkem našich tradičních ekonomických odvětví, včetně lázeňství. A když už si nás všimne i premiér Babiš, tak prostě konstatuje, že jsme ten nejhorší kraj, úplně ve všem, aniž by zmínil, že právě našemu kraji ještě donedávna vládlo jeho hnutí. A asi aby dokázal, jaký má přehled, neváhá dokonce přestěhovat jedno naše celé město do úplně jiného regionu. A tak je to pořád. A já už toho mám opravdu dost.

Nechci se s tím smířit a jen krčit nad každou další špatnou zprávou rameny. Jsem totiž přesvědčený, že náš kraj má obrovský potenciál, jen je třeba ho opravdu začít využívat. Ano, náš region se potýká s celou řadou bolavých míst, které je potřeba začít neprodleně řešit. Nezaměstnanost, odliv obyvatel, nízké mzdy, malý ekonomický výkon, tragické dopravní spojení se zbytkem republiky, konec těžby uhlí a na něj navázaná ekonomická transformace a tak dále. Takže co s tím? Zaprvé je potřeba, abychom přestali být na chvostu zájmu a mimo zorné pole vlády, která namísto spolupráce dokáže regiony buď ignorovat, nebo jim házet klacky pod nohy. A zadruhé – a to je asi stejně důležité – taky jako dlouholetý starosta Františkových Lázní vím, že každý problém má řešení, když jste na něm ochotni opravdu pracovat a máte vizi. S tím jsem podnikal, s tím jsem šel do politiky, tím jsem se řídil nejdřív jako zastupitel, řídím se tím i jako starosta a jsem přesvědčený, že právě tohle je sakra zapotřebí i v parlamentu.

Volby, které nás v říjnu 2021 čekají, jsou skutečně důležité. Nepůjde v nich jen o to, kdo a s kým povede naší zemi po další čtyři roky. Musíme totiž otočit kormidlem a nepokračovat v nás všechny poškozujícím korporativně-populistickém stylu současné politiky. Nejen jednotlivé kraje, ale celá naše zem musí přestat přešlapovat na místě. Musíme se poprat s následky pandemie, dramatickým dluhem veřejných financí a těžce zasaženým podnikáním. A kromě toho je třeba obnovit důvěru lidí ve stát samotný, v to, že ho dokážeme spravovat dobře a tak, aby byl funkční a přívětivý. Je na čase začít Česko uzdravovat. Od základů.

Už brzo se porveme za náš kraj, ale nejen za něj. A jsem rád, že do toho jdeme spolu s Piráty. Spolu jsme víc než dobře připraveni převzít odpovědnost za vládu a stát. Po třiceti letech od revoluce je také čas na generační a mentální obměnu v parlamentu. Naše země si to zaslouží.

Jan Kuchař, lídr kandidátky STAN za Karlovarský kraj, starosta Františkových Lázní

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…