Kunc (TOP 09): Na místo trestu čisté Židenice

19.02.2015 19:42

Spáchali trestný čin. Český právní systém jim umožňuje udělit alternativní trest – obecně prospěšné práce. Tyto práce, prospěšné pro společnost, vykonávají odsouzení bezplatně ve svém volném čase. Městská část Brno-Židenice je teď chce více zapojit do revitalizace zeleně a úklidu veřejného prostranství.

Kunc (TOP 09): Na místo trestu čisté Židenice
Foto: top 09
Popisek: Logo TOP 09

‚‚V Židenicích evidujeme více než 100 odsouzených, kteří se průběžně dostavují k výkonu trestu obecně prospěšných prací, dalších přibližně 90 čeká na nástup. Zhruba polovina z nich má trest na horní hranici tedy 300 hodin,‘‘ uvádí místostarosta MČ Brno-Židenice Petr Kunc. Vysvětluje, že nejčastějšími důvody udělení trestu jsou řízení pod vlivem omamné látky, neplacení alimentů a drobné krádeže. Původní obavy o bezpečnost se zatím daří rozptýlit. ‚‚Neevidujeme žádné konflikty s občany,‘‘ řekl Kunc. ‚‚Tuto formu trestu není totiž možné uložit několikanásobnému recidivistovi nebo osobám s výrazným protispolečenským chováním,‘‘ dodává.

Na řadu přicházejí moderní mobilní aplikace

Odsouzení jsou v rámci svého trestu využíváni k úklidu veřejného prostranství. Díky mobilní aplikaci, kam mohou občané posílat své podněty k úklidu, jsou jednotlivá místa zobrazena na mapovém portálu. Úklid lze tak lépe plánovat a odsouzené kontrolovat. ‚‚Do budoucna bychom rádi využili jejich práce i při revitalizaci zeleně nebo likvidaci černých skládek či opuštěných zahrad. Rádi bychom také některého z odsouzených zaškolili na ovládání mobilního vysavače psích exkrementů, tzv. Otíka,‘‘ přál by si Kunc. Poukázal však i na limity. Rozsah možné pracovní činnosti je výrazně determinován vzděláním odsouzených a požadavkem na jejich bezpečnost a ochranu zdraví při práci. Není tedy možné, aby například pracovali se stroji či řeznými nástroji. „Dalším problémem je, že nemají povinnost nastoupit v pravidelném režimu, na splnění trestu mají 2 roky a mohou v podstatě přijít kdykoliv. Nevíme tedy, kolik lidí nám, který den přijde, či zdali vůbec někdo“ dodal Kunc. I přesto je jejich práce v ulicích vidět.

Petr Kunc, místostarosta Brno-Židenice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.