Kytýr (ANO): K údajům, nezbytným ke ztotožnění osoby, pohlaví patří

02.06.2021 14:33

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 2. června 2021 k zákonu o občanských průkazech

Kytýr (ANO): K údajům, nezbytným ke ztotožnění osoby, pohlaví patří
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Vážený pane předsedající, členové vlády, vážené poslankyně, poslanci,

já si dovoluji krátce vystoupit k pozměňovacím návrhům vedeným ve sněmovním dokumentu 8368 a 8310, kde poslanec Profant navrhuje zrušení uvádění informací o pohlaví na občanských průkazech nebo navrhuje dobrovolnost při jejich uvádění. Já s těmito pozměňovacími návrhy nesouhlasím a rád bych v krátkosti uvedl proč.

V občanském průkazu jsou vedeny údaje nezbytné ke ztotožnění osoby a za mě k ní údaje o pohlaví patří. Nesouhlasím s argumentací, že vypuštění údajů o pohlaví z občanských průkazů dává smysl, protože se stále více lidí identifikuje jinak než jako muž či žena. Rozhodně patřím k poslancům, kteří podporují diskuzi o narovnání právního postavení skupin LGBT. To je všeobecně známo. Přesto pod rouškou digitalizace s tímto návrhem poslance Profanta se vracíme k diskuzi o genderové identitě, protože vnímání rozdělení na muž a žena můžou někteří občané vnímat diskriminačně.

Jsem přesvědčen, že uvedené pozměňovací návrhy jsou přípravou na jednání vládního návrhu zákona o matrikách, kde poslanec Profant předložil pozměňovací návrh, který uvádí: zapsané pohlaví lze změnit osobním prohlášením před matričním úřadem. Zákon o občanských průkazech byl primárně předložen kvůli požadavku EU na zavedení biometrických údajů do identifikačních údajů používaných pro cestu po Evropě. Toho bych se držel a z těchto důvodů se nemůžu kladně vyjádřit k uvedeným pozměňovacím návrhům.

Děkuji za slovo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): V těchto dnech si připomínáme ukončení druhé světové války v Evropě

21:03 Rozvoral (SPD): V těchto dnech si připomínáme ukončení druhé světové války v Evropě

Každoročně si začátkem května připomínáme osvobození Československa od německého nacismu v roce 1945…