Lachnit (ANO): Vondroušová není Kožený nebo Krejčíř

18.07.2023 13:35 | Komentář

Pisálek, skrývající se na Seznam.medium.cz pod pseudonymem „Fondovník“, v článku „Je fér, že si tenistka Vondroušová vydělá v sobotním finále Wimbledonu více než běžný Čech za život?“ dal průchod svému názoru o vítězce letošního Wimbledonu Markétě Vondroušové. Přesněji řečeno, nechal se slyšet.

Lachnit (ANO): Vondroušová není Kožený nebo Krejčíř
Foto: Vít Hassan
Popisek: JUDr. Petr Lachnit

Nesouhlasím s ním, ale pokud žijeme v demokratické společnosti, nemáme právo mu jeho názor upírat. Nebudu s ním proto ani polemizovat. Jenom několik momentů mě na článečku zarazilo.

Zdá se, že osoba skrývající se pod pseudonymem „Fondovník“ jistě svou pracovní či podnikatelskou aktivitu nevykonává bezplatně. Je tedy „profesionál“ a máme právo od něj čekat profesionální výkon, což dotyčný článek určitě není.

Víc mě ale zarazila jiná věc. Do daňových nebo jiných rájů se v posledních letech přestěhovala nebo uprchla celá řada osob. Nikdy jsem ale neslyšel, že by aktivista „Fondovník“ kupříkladu navrhoval zbavení českého občanství Koženého, Krejčíře nebo kohokoli dalšího. Doufám, že anonymní pisatel „Fondovník“ bude se mnou souhlasit alespoň v tom, že tito pánové reprezentují Českou republiku v zahraničí o něco hůře než Markéta Vondroušová.

Nikdy jsem nečetl o tom, že by jakýsi „Fondovník“ navrhoval omezení možnosti zahraničních firem působících v České republice vyvážet zisk ke zdanění do zahraničí.

Proč tedy má být trestaná pouze Markéta Vondroušová? V minulé éře býval tenis označován jako buržoazní sport. Nemůže v tom být podstata „Fondovníkova“ aktivistického názoru? Patrně ne. Přes toto tehdy nelichotivé přízvisko tehdejší stát rozvoj tenisu podporoval. Především vytvářením podmínek pro mládež. Vyrostla tehdy řada vynikajících tenistů. Javorský, Kodeš, Holeček, Pála, Lendl (ano, i on se stal světovou jedničkou díky tuzemským podmínkám). Řada vynikajících tenistek – Sukové (matka i dcera), Mandlíková, Novotná, Navrátilová (stejně jako Lendl odešla z Československa až jako světová hvězda). To jistě anonymní autor „Fondovník“ ví.

Zisky tenistky Markéty Vondroušové většinově nepocházejí z turnajů v Česku. Nejsou to čeští občané, kteří vytvářejí tyto finanční prostředky. Tím se Markéta Vondroušová zásadně liší od českých tunelářů a pochopitelně i zisků nadnárodních společností, kteří naopak vyvážejí do zahraničí zisky vytvářené v místních podmínkách. To už je přece daleko větší škoda.

Nebudeme-li se zabývat závažnějšími daňovými úniky, nechme prosím Markétu Vondroušovou na pokoji. Je hloupé vytvořit z ní cíl závisti jenom proto, že je úspěšná. To příliš zavání pověstnou „českou malostí“. Uvažujme spíš o pozitivní motivaci. Uvažujme, jak přilákat významné české sportovce a umělce (v umění bývá nebo může být díky autorským honorářům nebo tantiémám obdobná situace), aby svoje zahraniční zisky chtěli zdaňovat v České republice. Ne museli, ale chtěli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu