Lacina (STAN): Jak se stalo z pojmu developer sprosté slovo

03.09.2014 19:20

„Budeme se o Praze 6 radit s vámi. Ne s politickými podnikateli,“ slibuje do těchto komunálních voleb z pátého místa kandidátky Starostů a nezávislých v Praze 6 autor zákona o svobodném přístupu k informacím a poradce pro otevřenost radnic Oldřich Kužílek a naráží tím na jedno z traumat Pražanů: Sebevědomé politické reprezentace se za léta opoziční smlouvy ODS a ČSSD přenesené bohužel i na lokální úroveň zapomněly ptát na jednu klíčovou věc: Co si myslí o své obci a její budoucnosti občané.

Lacina (STAN): Jak se stalo z pojmu developer sprosté slovo
Foto: STAN
Popisek: Jan Lacina

Obchodně-politická „koalice Key Investments“, jak by se dalo účelovému spojení ODS a ČSSD nepochybně také říkat, úplně zapomněla, že prostředky, o kterých rozhoduje, nejsou její, nýbrž obyvatel Prahy a jejích městských částí a že nežijeme v sultanátu, nýbrž v zastupitelské demokracii. Podle toho také preference obou stran opoziční smlouvy (koalice Key Investments) dnes vypadají. Voliči sice mají svých starostí všedního dne dost a dost, ale hloupí ani slepí opravdu nejsou.

Stejné to bylo s rozvojem Prahy. Politická reprezentace obvykle umetla cestu developerovi, odhlasovala mu všechny možné i nemožné výjimky z regulací, developer vytěžil ze svěřeného území absolutní maximum zisku, občanům to často nepřineslo vůbec nic a obci zbyly starosti: s nekvalitní architekturou, přetíženou dopravou, nevyřešeným parkováním…

Pro Starosty a nezávislé ovšem není pojem developer sprosté slovo. Protože město se má rozvíjet, je to jeho nejpřirozenější vlastností. Nakonec největším českým developerem všech dob byl císař římský a král český Karel IV. Jde pouze o to nastavit věci do rovnováhy.

Ta formule zní úplně logicky: Obec se na základě dostatečné porady s občany rozhodne, co a kde je potřeba postavit, developer nevyždíme z lokality maximum, ale to, čemu se říká přiměřená odměna, občané v okolí si polepší nárůstem služeb a pracovních příležitostí, ale třeba i rekultivací zeleně a vylepšením dopravní situace v okolí stavby, kterou obec stanoví developerovi jako podmínku pro jeho investici…

Dva alarmující příklady opačného přístupu, tedy příběhy arogance developersko-politické moci čekají na příští zastupitelstvo a radu městské části Praha 6 už nyní. Prvním je projekt označovaný jako Lední medvěd, jemuž soud – na základě protestů několika okolních obyvatel – nedávno zrušil všechny výjimky z platné regulace, takže dnes není úplně jasné, co se bude na Vítězném náměstí vlastně stavět. Jasné je pouze to, že radnice, která pod vedením „koalice Key Investments“ opustila společnost Vítězné náměstí a.s. a přenechala ji plně v majetku PPF, ztratila na projekt přímý vliv, a to na „pouhých“ devadesát devět let.

Druhým příkladem je projekt obchodně-kancelářského centra Lordship na hranici Bubenče a Letné, který má svou hmotou i tvarem nevybíravě vstoupit do architektonicky cenné vilové zástavby Bubenče u železniční trasy Praha - Kladno. Oba projekty jsou arogantní, o obou se obyvatelé z okolí dovídali klopotně.

U obou okolní obyvatelé protestují. Budoucnost těchto dvou projektů zřetelně ukáže, na čí straně stojí politická reprezentace Prahy 6.

Stojíme po čtvrt století od příchodu demokracie do České republiky na startu nové epochy, ve které postupně zeslábne východisko „urvi si, co můžeš“ a začnou se dodržovat všeobecně prospěšná pravidla? Jako celoživotní optimista věřím, že ano. Osobně jsem přesvědčen, že i mezi developery se budou čím dál víc objevovat kultivovaní partneři, kteří budou respektovat vedle svých zájmů i zájmy obce a jejích obyvatel. A že slovo developer ztratí v průběhu následujících let svůj hanlivý přídech a vrátí se ke svému neutrálnímu významu „investor“. Záleží ovšem samozřejmě velmi i na tom, koho si občané letos v říjnu zvolí za reprezentanty svých zájmů.

Jan Lacina, kandidát na starostu Prahy 6

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Starostové a nezávislí (STAN)

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL