Liška (SZ): Evropská komise tlačí Unii plnou parou zpět k atomu

20.07.2013 17:47

Evropská komise připravuje úpravu pravidel pro státní podporu v oblasti energetiky, která by omezila podporu obnovitelných zdrojů a umožnila subvence pro výstavbu nových jaderných elektráren.

Liška (SZ): Evropská komise tlačí Unii plnou parou zpět k atomu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Plán legislativních změn domluvili komisař pro hospodářskou soutěž Almunia a komisař pro energetiku Oettinger. Návrhy nových pravidel získal klub Zelených v Evropském parlamentu.

Rebecca Harms, spolupředsedkyně skupiny Zelených/EFA v Evropském parlamentu k tomu říká: „Klub přátel atomové energie kolem evropských komisařů Oettingera a Almunii připravuje obrat v energetické politice EU. Pouze plánované masivní subvence by pomocí vysokých a dlouholetých veřejných dotací zotavily skomírající jaderný průmysl.“

Strana zelených se přidává k varování svých evropských kolegů s odkazem na zkušenosti se současným Temelínem: Klausova vláda dala svolení s dokončením socialistického projektu v roce 1993 s podmínkou, že bude stavba hotova do dvou let za 68,8 miliard korun. Celkové náklady na dva temelínské reaktory se vyšplhaly na 112 miliard korun a reaktory byly k síti připojeny se šestiletým zpožděním.

“Nápad Evropské komise silně připomíná krok vlád z 90. let, které dosáhly dokončení současného Temelína pouze za cenu zavedení dotací na přímotopy, aby tak mohly odůvodnit růst spotřeby elektřiny. Dotovat jadernou energetiky v době, kdy se například solární elektrárny pomalu obejdou bez podpory, tak nad tím prostě zůstává rozum stát,“ doplňuje ekonomický kontext Ondřej Liška, předseda Strany zelených a dodává: „Ve Finsku nebo Francii se potýkají s trojnásobně předraženými projekty a ve Spojených státech raději ruší celé projekty, aby se do podobné situace nemusely vůbec dostat. Pokud Evropská komise otevře cestu k dotacím pro nové reaktory z veřejných peněz, pak reálně hrozí, že spotřebitelům naroste cena elektřiny minimálně o deset procent.”

Růst odhadů ceny současného Temelína (čísla nad sloupci znamenají předpokládané roky dokončení, zdroj: temelin.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…