Liška (SZ): Špinavý vzduch nás stojí víc než obnovitelné zdroje

08.09.2013 10:20

Dlouhodobě se necháváme dusit ve prospěch pohodlného života Martina Romana nebo Pavla Tykače. A na léčení následků špatné kvality ovzduší dáme pomalu dvakrát tolik, než kolik nás stojí podpora šetrných zdrojů.

Liška (SZ): Špinavý vzduch nás stojí víc než obnovitelné zdroje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Obecní bioplynová stanice v Kněžicích vyrobí dvakrát více elektřiny, než se v obci spotřebuje. Výrobci kotlů na biomasu dávají práci více než 1500 lidem. Cena solárních panelů spadla za pět let o tři čtvrtiny a jsou dnes dostupné de facto pro každého. To jsou jen střípky z úspěchů obnovitelných zdrojů, které ukazují, že podpora zabrala.

Česko je dnes ze tří čtvrtin závislé na spotřebě uhlí, zemního plynu a ropy. Profitují z toho uhlobaroni, nám zůstává zničená krajina a zanesené plíce. Další bankovky z našich peněženek odtékají na Východ, ročně přes 180 miliard korun. Naopak v dobře nastaveném systému obnovitelných zdrojů zůstávají prostředky doma: v platech nebo za dřevo do obecních výtopen.

Obnovitelné zdroje šetří naše zdraví a posilují naši svobodu na energetických společnostech. Podle expertů z evropské organizace HEAL nás stojí léčení zdravotních potíží vyvolaných spalováním fosilních paliv až 71 miliard korun ročně. Dlouhodobě se tak necháváme dusit ve prospěch pohodlného života Martina Romana nebo Pavla Tykače. Mimochodem: na léčení následků špatné kvality ovzduší dáme pomalu dvakrát tolik, než kolik nás stojí podpora šetrných zdrojů.

Strana zelených hodlá vrátit obnovitelným zdrojům původní smysl. Proto budeme usilovat o vytvoření systému, který bude odolný i šíbrům a kmotrům kolem ODS. V důsledku tak srazíme výdaje rodin a podnikatelů za energie a zbavíme Česko závisloti na špinavém uhlí a ruské ropě.

Solární energie utrpěla velký šrám během vlády Petra Nečase, kdy pod dohledem exministra ODS Martina Římana v dozorčí radě ČEZ nakoupila polostátní společnost obří solární parky za přemrštěné ceny. Pro ČEZ stavěly neprůhledné společnosti a stovky milionů mizely do daňových rájů. Špína po odhalení průšvihu dopadla na poctivé provozovatele obnovitelných zdrojů, kteří často do projektů vložili své životní úspory.

Letos pak Martin Kuba napálil veřejnost, když jako ministr průmyslu navrhl zrušit podporu pro nové obnovitelné zdroje „kvůli obraně cen za elektřinu“. Šetrné zdroje o podporu přišly, ale zůstaly miliardové dotace pro kontroverzní projekty, jako jsou spalovny odpadu nebo společná výroba elektřiny a tepla z uhlí nebo plynu ve velkých průmyslových zdrojích. Zároveň vláda ODS rozjela jednání s ČEZ o budoucích dotacích pro další reaktory v Temelíně, které by museli zaplatit spotřebitelé elektřiny. Za desítky let plánované podpory tak zaplatí běžná rodina ČEZu až sto tisíc korun. Celkově hrozí, že v dotacích pro nepotřebný Temelín zaplatíme v ceně elektřiny okolo jednoho a půl bilionu korun.

Naopak stále levnější solární panely umožňují zvolit nový typ nefinanční podpory, který by více nezatížil spotřebitele elektřiny. Jde o takzvaný net-metering, dlouhodobě odzkoušený například v USA, kdy síť slouží jako záloha a jednou za rok se vyúčtuje rozdíl mezi dodanou a odebranou elektřinou. Taková podpora je velmi účinná právě pro malé solární elektrárny na střechách domů. Pro zvýšení energetické soběstačnosti domácností chceme použít prostředky z evropských fondů. Bezúročné půjčky pro baterie v kombinaci s obnovitelným zdrojem mohou osvobodit rodiny od závislosti na přemrštěných fakturách od ČEZ.

Možná to někoho překvapí, ale podpora solárních elektráren stojí běžnou rodinu pomalu pětkrát méně, než poplatky za přivedení elektřiny. Distribuce je výhodný byznys pro elektrárenské společnosti. Lepší nastavení systému může ušetřit až deset procent z ročních rodinných výdajů za elektřinu.

Budeme také usilovat o navrácení podpory pro malé bioplynové stanice na farmách nebo v obecním vlastnictví. Dobře nastavený systém pomůže drobným zemědělcům srazit výdaje za teplo i elektřinu. Podmínkou musí být, že bioplyn bude pocházet z biologicky rozložitelných komunálních nebo zemědělských odpadů. Ušetří se tak za skládkování i výstavbu spaloven.

Chceme pomoci průmyslu, aby nastartoval investice do úspor energie. Při zachování současné výroby mohou podniky ušetřit miliardy korun ročně.

Nespotřebovaná energie je nejlepší investice do vylepšení konkurenceschopnosti naší ekonomiky.

Článek byl sepsán pro MFDNES

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…