Liška (SZ): Zeman plive do tváře občanům Ukrajiny

22.01.2014 15:47

Vývoj posledních dní potvrzuje, že ukrajinský režim je připraven učinit pro vlastní přežití vše, včetně systematického porušování občanských práv. Pozvání k návštěvě, které prezidentu Janukovyčovi adresoval minulý týden Miloš Zeman, tak nabývá stále absurdnější podoby.

Liška (SZ): Zeman plive do tváře občanům Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Zelení jsou přesvědčeni, že státy Evropské unie mají povinnost na svévoli ukrajinských vládců reagovat tvrdými sankcemi.

Ve čtvrtek 16. ledna přijal ukrajinský parlament sadu zákonů po ruském vzoru, které zásadním způsobem podkopávají shromažďovací právo občanů a tvoří překážku pro práci nevládních a neziskových organizací. Jde zjevně o reakci na stále pokračující pokojné protesty volající po proevropském směřování země.

„Evropská unie nemůže ponechat toto drakonické opatření, které odporuje stávajícím dohodám, bez odpovědi. Pokud schválené zákony vstoupí v platnost, musí EU reagovat zavedením sankcí vůči všem členům vlády a jejich rodinám, zmražením jejich zahraničních bankovních účtů a zrušením vstupních víz do zemí EU,” uvedla Rebecca Harms, spolupředsedkyně Skupiny Zelených v Evropském parlamentu

Přijetí zákona kritizují i další evropští politici, například německá kancléřka Angela Merkelová či eurokomisař pro rozšiřování EU Štefan Füle, stejně jako zástupci Spojených států. V kontextu vývoje na Ukrajině budí o to větší kontroverze pozvání Viktora Janukovyče českým prezidentem Milošem Zemanem na summit Východního partnerství, který se uskuteční v dubnu v Praze.

„Kroky Viktora Janukovyče nejenže dostávají Ukrajinu v rozporu s vůlí občanů dále do područí Ruska, ale také odporují všem zásadám demokratického právního státu. Miloš Zeman by si měl konečně uvědomit, že za těchto podmínek je jeho oficiální pozvání plivancem do obličeje občanům Ukrajiny, který poškozuje pověst České republiky v zahraničí. Zelení požadují tvrdší sankce pro členy ukrajinské vlády. Sankce pro Miloše Zemana, který se chová v podstatě stejně jako oni, bohužel uplatnit nelze,“ uvedl Ondřej Liška, předseda zelených. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Zeleni.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…