Luzar (KSČM): Levný lék na Covid-19

01.11.2020 6:32

Možná jste také zaregistrovali na začátku září články v novinách o léku Isoprinosine a jeho propagátorovi, virologu prof. MUDr. Jiřím Beranovi, CSc. Tento lék posiluje imunitu a výrazně zvyšuje obranyschopnost organismu člověka, pomáhá vypořádat se s virovým onemocněním.

Luzar (KSČM): Levný lék na Covid-19
Foto: KSČM
Popisek: Leo Luzar, KSČM

Již malé dávky preventivně podávané seniorům měly překvapivě kladné účinky. Byly zmiňovány i praktické zkušenosti a mnoho lékařů již dnes tento lék předepisuje proti viru Covid-19. Podle vakcinologa, pana profesora Berana, by ale měl být nasazen při pozitivních testech PCR i u pacientů, kteří nemají žádné příznaky. Chtělo by se napsat hurá, ale je tu jeden problém. Tento lék není u nás oficiálně registrován a při této léčbě podstupují lékaři určité riziko. Pana premiéra Babiše to prý velmi zaujalo a pan Prymula se vyjádřil, že má málo dat k jasnému rozhodnutí o léku. Oba se prý shodli, že bude potřeba zadat studii a snad za rok budeme znát odpověď.

Tolik článek starý dva měsíce. Mezitím jsme ve druhé vlně pandemie a ticho po pěšině. Tento lék je již starý sedmdesát let a tudíž bez autorské ochrany, a také znatelně levnější, než třeba remdesivir při stejné, ne-li lepší účinnosti. A i když je na předpis, bohužel, nenápadně zmizel z lékáren. Kolik ho vlastně v ČR máme a komu je k dispozici? Jeho polský ekvivalent Groprinosin za cca 350 Kč volně dostupný bez předpisu, je v Polsku schválen na léčbu opakujících se virových onemocnění horních dýchacích cest.

Anketa

Zaslouží si herec Josef Dvořák státní vyznamenání?

88%
12%
hlasovalo: 17898 lidí

Nabízí se otázka, proč v rámci EU objednáváme nechutně drahé léky a přeplácíme nadnárodní farmaceutické giganty, když je zde levný lék? I kdyby byl pouze podpůrný a zkrátil léčbu o pár dnů nebo zabránil zhoršení stavu již nakažených! A tak se dostáváme k otázce, jak může stát zabezpečit pro své občany tento lék. Bohužel, nijak, všechny výrobní kapacity jsme prodali a spoléháme, že v případě potřeby nakoupíme v zahraničí. Priority zahraničí jsou ale diametrálně odlišné od našich a čím dražší lék a více vzácný, tím lépe. Hlavně také domácí trhy ostatních zemí mají vždy přednost.

V této pandemii se ukazuje jasná zranitelnost systému, založeného na kšeftu a maximalizaci zisku. Programové směřování KSČM musí pojmenovat tyto praktiky a odmítnout smířlivou politiku vlády ve prospěch farmakomafií. Příklady jiných evropských států, které umí napřímo a tvrdě vstoupit do kšeftu mezi výrobcem a odběratelem, nás bohužel, neinspirují. Museli bychom totiž donutit vládu zpřetrhat penězovody vybudované mezi výrobci, distributory, pojišťovnami, některými lékaři, ministerstvem zdravotnictví, SUKL a dalšími.

A pokud si někdo myslí, že bohatí nebo někteří doktoři, přeci nemají zapotřebí se takto obohacovat, vězte, že opak je pravdou a čím více kdo má, tím více chce! Černé ovce jsou totiž v každém stádě a mnohdy se moc dobře maskují svými navenek kladnými vlastnostmi, pro které požadují naši shovívavost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…