MD: V novém jízdním řádu na některých linkách přibudou rychlíky

12.09.2014 19:20

V období platnosti jízdního řádu 2014/2015 dojde v objednávce Ministerstva dopravy k navýšení rozsahu dálkové železniční dopravy, které přispěje ke snadnějšímu cestování po České republice. Ministerstvo dopravy bude objednávat na základě zákona o veřejných službách 27 linek dálkové dopravy, nejčastěji vedené vlaky kategorie rychlík a expres, které zajišťují vzájemné spojení mezi regiony České republiky.

MD: V novém jízdním řádu na některých linkách přibudou rychlíky
Foto: ANO
Popisek: Ministr dopravy Antonín Prachař

Při jednání o návrhu státního rozpočtu pro rok 2015 se Ministerstvu dopravy podařilo zajistit rozsah finančních prostředků v úrovni letošního roku, s navýšením o meziroční inflaci. Oproti předchozím letům tak není třeba přistoupit k redukcím rychlíkové dopravy, naopak dojde na některých linkách k doplnění rozsahu dopravy, včetně obnovy některých dříve zrušených vlaků.      

V denní mezinárodní dopravě dojde ve spolupráci s objednatelem ve spolkové zemi Bavorsko k doplnění pátého páru vlaků mezi Chebem a Norimberkem. Pátý pár vlaků dorazí do Chebu ve 14:25 a odjede zpět ve směru Norimberk v 15:35. Stejně jako u ostatních vlaků linky Cheb-Nürnberg bude zajištěn i přípoj ze směru a do směru Plzeň a Praha, ve směru do Prahy ve spolupráci s Českými dráhami ve kvalitě SC Pendolino. V pátek a v neděli bude zajištěn v Břeclavi expresní přípoj od Railjetu Praha – Vídeň ve směru do Bratislavy (odj. Břeclav 17:59), což umožní špičkové spojení mezi Prahou a Bratislavou v intervalu kratším než standardní dvě hodiny. České dráhy ve spolupráci s polským dopravcem nabídnou opětovně také jeden přímý pár vlaků mezi Prahou a Varšavou.

Pro účely tohoto jízdního řádu byl projednáván mezi dopravci a objednateli záměr snížit počet nočních vlaků jezdících z Prahy na Slovensko ze tří na dva páry vlaků. V důsledku toho bylo rozhodnuto zrušit noční vlak „Excelsior“, přičemž důležité přímé vazby ubytovacími vozy ze Slovenska do západních Čech a zpět budou zajištěny na jiných nočních vlacích. Ministerstvo dopravy podrobně diskutovalo, zda je zrušení uvedeného vlaku možné a uvažovalo rovněž o zavedení náhrady vnitrostátním nočním vlakem do oblasti Zlínského kraje. Na základě provedených analýz se se však Ministerstvo dopravy rozhodlo, že s  ohledem na rozpočtové možnosti úřadu a poměrně nízký potenciál uvedeného vlaku ve smyslu objednávané a dotované dopravní obslužnosti nebude tento noční vlak veden a že bude upřednostněno zlepšování vnitrostátní denní dopravy.

Hodinový takt vlaků dálkové dopravy mezi Prahou a Brnem bude v  přepravní špičce pracovního dne doplněn dodatečným párem vlaků Brno – Praha a zpět.  Zlepšeno bude i spojení ve špičce mezi Břeclaví a Brnem. Dojde rovněž k obnovení některých dříve zrušených vlaků, jejichž ukončení provozu Ministerstvo dopravy vnímalo na základě podnětů odborné i široké veřejnosti nejcitlivěji. Tak bude opětovně zkvalitněno oboustranné večerní spojení mezi Plzní a Českými Budějovicemi, odjíždějící krátce po 20 hodině z výchozích stanic. V jízdním řádu se opětovně objeví vlak v pracovní dny na trati Havlíčkův Brod – Brno, který dosahuje Brno před sedmou hodinou ranní (předpokládaný příjezd v 6:47 hodin), přičemž zpět bude párový vlak veden v pracovní dny a v sobotu ve 20:20 z Brna hlavního nádraží. Zlepšeno bude i spojení mezi Otrokovicemi a Luhačovicemi ve Zlínském kraji a mezi Olomoucí a Šumperkem v kraji Olomouckém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo dopravy

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

16:14 Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

Recenze knihy Jánose Zolcera. Nakladatelství Slovart Praha 2023, ISBN 978-80-276-0579-8, 408 stran.