MŠMT: Revize vzdělávacích plánů nově určí, co mají školy učit a žáci umět

31.08.2017 19:02

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy chce nově přezkoumat a aktualizovat rámcové vzdělávací programy škol, tj. dokumenty, podle nichž se řídí vzdělávání ve všech školách. Revize rámcových vzdělávacích programů (RVP) je rozplánována až do roku 2022 a nově vymezí rozsah i obsah vzdělávání společný pro všechny žáky.

MŠMT: Revize vzdělávacích plánů nově určí, co mají školy učit a žáci umět
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

„Smyslem této revize není omezení pestrosti nebo originálnosti či omezení autonomie škol. Cílem je vytvořit podmínky pro to, aby každý žák, ať je z kterékoliv školy, disponoval znalostmi, dovednosti a vědomostmi, které dopovídají současným společenským potřebám a jsou nezbytné k učení pro celý život,“ říká náměstek ministra školství pro oblast vzdělávání Václav Pícl.

Zamýšlené změny mají přispět k tomu, aby děti a žáci měli dostatek času získat a upevnit potřebné znalosti a dovednosti stejně jako rozvíjet svou kreativitu. Závazné vzdělávání by proto mělo naplnit zhruba 70 % hodinové dotace určené pro jednotlivé druhy či stupně vzdělání, zbývající hodinovou dotaci využije každá škola podle vlastního uvážení.

Návrh pojetí revizí RVP byl diskutován jak s experty zabývajícími se problematikou kurikula, tak s pedagogy z různých stupňů a druhů škol. Nyní je představen také na webu Národního ústavu pro vzdělávání, kde se k němu pedagogičtí pracovníci i široká veřejnost mohou prostřednictvím Google dotazníku až do 20. září vyjadřovat.

RVP vznikaly před více než deseti lety. Dosud byly pouze doplňovány o nová témata či upravovány hodinové dotace. Nynější změna nebude realizována k jednomu datu, ale postupně. Revizemi vždy projde společně určitá vzdělávací oblast ve všech stupních vzdělávání (např. matematika v předškolním, základním i středním vzdělávání). Obory středního odborného vzdělávání budou tam, kde to bude možné, propojeny se standardy Národní soustavy kvalifikací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace