Mach (Svobodní): Přibylo 31 tisíc státních zaměstnanců a deset nových úřadů

04.01.2017 11:36

Neuvěřitelné! Za dobu působení této vlády vzrostl počet státních zaměstnanců o 31 tisíc lidí. Výdaje na platy státních zaměstnanců narostly o 28 miliard korun. Bylo vytvořeno deset nových státních úřadů.

Mach (Svobodní): Přibylo 31 tisíc státních zaměstnanců a deset nových úřadů
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

Jedním z velkých problémů české ekonomiky je přemíra byrokracie (druhým je zvýhodňování velkých firem a přemíra dotací a daní). Tato vláda byrokracii nijak neomezila, ba naopak.

Podívejte se, jaké nové úřady byly vytvořeny a kolik nás to vše stojí.

Nové úřady rostou jako houby po dešti

Vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL vznikla v roce 2013. Nejprve koaliční partneři schválili koaliční smlouvu a v ní se shodli na zřízení dvou zcela nových úřadů. Dohodli se na vzniku nového „Dozorového orgánu pro zdravotní pojištění“, který bude mít za úkol přerozdělování zdravotního pojištění vybraného od lidí mezi jednotlivé zdravotní pojišťovny a na zřízení nového „Regulačního úřadu železniční dopravy.“ Pak při rozdělování ministerských postů vytvořili zbrusu nový ministerský post pro lidoveckého předsedu Bělobrádka – a vznikl nový úřad Ministra bez portfeje pro vědu a výzkum.

Na ministerstvu školství zřídili Národní akreditační úřad. Schválili tzv. služební zákon a v něm vytvoření „Generálního ředitelství státní správy“, náklady nového zákona mají být 8 miliard korun ročně. Na ministerstvu financí vznikl Odbor elektronické evidence tržeb a nový státní podnik s názvem Státní pokladna Centrum sdílených služeb. Novelou zákona o politických stranách vznikl zcela nový Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí s obří mocí pro malichernosti zlikvidovat nepohodlné malé politické strany. Naposledy zřídili Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám, které má zkoumat, jestli někdo na internetu nešíří dezinformace a které se bude věnovat „šíření odborných informací a osvětě o daných problémech směrem k laické i odborné veřejnosti.“ Na řadu nových úřadů jsem jistě zapomněl a bud rád, když mě laskaví čtenáři upozorní na své zkušenosti s českou byrokracií.

Byrokracie bobtná

Zatímco v roce 2013, před nástupem Babišovy (pardon, Sobotkovy) vlády, byl celkový počet státních zaměstnanců 413 tisíc a celkové prostředky na platy státních zaměstnanců činily 134 miliard korun, v roce 2017 máme 445 tisíc státních zaměstnanců, o 31 tisíc více, a výdaje na jejich platy stouply na 162 miliard, o 28 miliard korun více.

pocet-zamestancu

pocet-zamestancu
Zdroj: Zákon o státním rozpočtu, (str. 46), iDnes.cz

Potřebujeme ulevit od byrokracie

Občanům i firmám by se obrovsky ulevilo, kdybychom měli jednoduchou státní správu, nízké daně, kdyby úřadů ubývalo. Realitou současné České republiky je pravý opak: Občané i firmy jsou zatěžováni novou a novou byrokracií, úřadů přibývá, úředníků přibývá a daně jsou vysoké.

Všechny ty úřady, které tato vláda vytvořila, si zařazuji do svého dlouhého seznamu „úřadů na zrušení.“

Psáno pro blog.idnes.cz

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…