Mach (Svobodní): Spravedlnost nespočívá v tom, naložit stejné šutry i na živnostníky

20.10.2015 21:29

Europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach se zúčastnil první velké ekonomické konference pod názvem „Jak moc jsou živnostníci, malé a střední podniky důležití pro ekonomiku?“, která se konala 20. října v Praze.

Mach (Svobodní): Spravedlnost nespočívá v tom, naložit stejné šutry i na živnostníky
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

Vystoupil v rámci panelu, jehož téma bylo „Odvody živnostníků a malých a středních podniků, v němž dále promluvili náměstek ministra průmyslu a obchodu Karel Novotný, prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý a generální sekretář Cechu malířů, lakýrníků a tapetářů ČR Pavel Žatečka.

Karel Novotný z MPO ve svém vystoupení mj. upozornil na to, že pro OSVČ přestává být podnikání zajímavé jako hlavní činnost a berou ho spíše jako doplněk k zaměstnaneckému příjmu. K tomu později zástupce řemeslníků Pavel Žatečka řekl, že jako svou hlavní živnost to bere jen 55 % živnostníků. Upozornil také na to, že mladí lidé (učící se řemeslo) obvykle chtějí radši být zaměstnaní. „Když slyší, jak se o živnostnících mluví jako o nějacích podvodnících, tak prostě sami podnikat nechtějí,“ varoval Žatečka.

Prezident komory V. Dlouhý se zaměřil na rozbor, kdo je na tom „lépe“ – jestli zaměstnanci, nebo živnostníci, přičemž porovnával nejen výše odvodů (více odvádějí zaměstnanci), ale i nejrůznější benefity (dovolená, nemocenská atd. - tam jsou na tom zase o dost hůře živnostníci). Upozornil také, že počet živnostníků 1 milion na 10 milionů obyvatel ČR představuje jeden z největších podílů v Evropě.

Petr Mach svou přednášku zaměřil na to, jak tyto rozdíly vyřešit. „Nehledejme  řešení v tom, že zvýšíme odvody živnostníkům, ale naopak, snižme zatížení zaměstnanců. Spravedlnost nespočívá v tom, naložit stejné šutry i na živnostníky, ale naopak – hledejme, jak odlehčit zaměstnancům,“ prohlásil mj. Mach.

Připomněl také, že živnostník, pokud si neplatí nemocenskou, pak ale také, když onemocní, nic nedostane. „Chceme-li spravedlnost, umožněme i zaměstnancům, aby i toto pro ně bylo dobrovolné, aby se sami rozhodli, jestli si chtějí nemocenskou platit, nebo ne,“ navrhl.

Podle Macha panuje obrovský zmatek ve zdravotním pojištění, protože různí lidé (zaměstnanec, živnostník, lidé bez příjmu) platí odlišnou výši, a současně za 5,3 milionů lidí platí pojistné stát (např. za důchodce, děti, studenty…). Přesto všichni pak dostanou naprosto stejnou péči (bez ohledu na to, kolik kdo na pojistném zaplatil). Navrhuje proto sjednotit sazbu pro všechny, a to někde kolem částky, kterou platí živnostníci (paušál 1797 Kč). Podobně u důchodového pojištění navrhuje umožnit i zaměstnancům, aby si platili nízký základ (jako si mohou platit živnostníci), přičemž by pak ale rovněž měli nízký důchod.

P. Mach vidí tedy řešení v dobrovolnosti u nemocenského pojištění i u zaměstnanců a v přeměně zdravotního pojištění na skutečné pojištění, které nezávisí na výši příjmu nebo sociálním postavení.

„Živnostníci potřebují zastání, není pravda, že jsou to paraziti! Starají se o sebe a své rodiny a vždy dělají něco užitečného. Kdyby OSVČ šidil svou práci, šidil by jenom sám sebe. Stát by měl rozhodně přestat házet klacky pod nohy těmto lidem,“ zdůraznil Petr Mach.

V dalších panelech konference se řešila např. chystaná elektronická evidence tržeb a další témata, která se týkají živnostníků a malých a středních podniků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…