Mach (Svobodní): Zásadní návrh, který zabrání dalšímu přehlasování ČR v EU

09.10.2015 17:28

Europoslanec Petr Mach před chvílí předal premiéru Sobotkovi velmi zásadní informaci-návod, jak lze zajistit, aby ČR nebyla napříště přehlasovaná v Radě ministrů EU. Stalo se tak při osobním setkání v Poslanecké sněmovně.

Mach (Svobodní): Zásadní návrh, který zabrání dalšímu přehlasování ČR v EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Svobodných Petr Mach

Zjednodušeně řečeno – Svobodní objevili „skulinu“ v Lisabonské smlouvě, která stanovuje pravidla hlasování.

Česká republika se tak může příště vyhnout kvótám, které vláda i veřejnost jednoznačně odmítá. Jde o způsob hlasování – na základě Lisabonské smlouvy platí (bohužel) nová pravidla, podle kterých na přehlasování stačí 55 % států reprezentujících 65 % populace. To Německu a jeho spojencům snadno umožnilo přehlasovat malé středoevropské státy.

V Lisabonské smlouvě ovšem zůstala klauzule, podle které, ačkoliv už platí nová pravidla pro hlasování, si může členský stát až do konce března 2017 vyžádat hlasování „postaru“ (článek 3 Protokolu č. 36). Podle tohoto starého způsobu hlasování je hlas České republiky větší a hlas Německa menší, takže ČR bude moci návrh na zavedení trvalého mechanismu přerozdělování žadatelů o azyl zablokovat.

Petr Mach dnes proto předsedu vlády vyzval, aby toho ČR příště využila. Stačí, aby český ministr na zasedání Rady požádal o hlasování postaru s odkazem na článek 3 Protokolu č. 36, který je součástí primárního práva EU. Pak bude snadnější najít spojence k zablokování návrhu Komise.

Znovu dnes také premiéra vyzval,, aby prostřednictvím vlády a jménem ČR podal k Tribunálu Soudního dvora EU žalobu na neplatnost právního aktu Rady EU, jímž došlo k přijetí povinné relokace uprchlíků, z důvodu zneužití pravomoci dle čl. 263 SFEU.

„Jsem přesvědčen, že právní akt Rady EU je rozporný se zásadami subsidiarity a proporcionality, kterými jsou unijní orgány vázány (čl. 5, odst. 3, odst. 4 SEU).  Unie může vykonávat svou pravomoc jen takovým způsobem a jen do té míry, jak je to nezbytné k dosažení potřebného cíle (zásada proporcionality). Unií vytyčeného cíle lze však nepochybně dosáhnout jiným, méně invazivním způsobem, např. finanční pomocí,“ sdělil P. Mach předsedovi vlády s tím, že taková žaloba musí být podána do dvou měsíců od přijetí rozhodnutí Radou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.