Maclová (KDU-ČSL): Lesní školky v rukou senátorů

21.07.2014 9:24

Do senátu míří zákon o dětské skupině, který legalizuje péči o děti mimo standardní předškolní vzdělávání.

Maclová (KDU-ČSL): Lesní školky v rukou senátorů
Foto: Archiv AM
Popisek: Anna Maclová, lídr Koalice pro Hradec

Zákon předpokládá, že každý, kdo bude poskytovat pravidelnou péči o předškoláky, bude povinen registrovat dětskou skupinu na ministerstvu práce a sociálních věcí a splňovat zákonem vymezené povinnosti, mimo jiné dodržovat předepsané hygienické a technické normy. Vzhledem k tomu, že tyto se vztahují k bytům a obytným místnostem, tak ze systému vyčleňují lesní školky, jejichž téměř všechny aktivity probíhají venku v přírodě. Původně se zdálo, že zákon přinese rodinám další alternativu mírnící nedostatek míst v mateřských školách. V případě schválení zákona v navrhovaném znění však hrozí zánik 120 zařízením, které navštěvuje přibližně 2 500 dětí. Mluví se o ročním přechodném období, ve kterém se má diskutovat o mateřských centrech a také o další existenci lesních školek a jejich možném zařazení do systému mateřských škol. Rozhodně je to dobrý nápad, ale jak se pak tato zařízení budou mít povinnost vypořádat s normami pro mateřské školy? Nešlo by tuto myšlenku dotáhnout již nyní nebo registraci dětských skupin do vyřešení postavení mateřských center a lesních školek pojmout prozatím jako dobrovolnou?

Být senátorkou, rozhodně hledám řešení, jak zařadit lesní školky do systému předškolního vzdělávání jako mateřské školy.

A. Maclová

Ing. Anna Maclová

  • BPP
  • zastupitelka Královéhradeckého kraje
  • krajská zastupitelka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Maclová - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.