Macura (ČSSD): Město otvírá u Vrbického jezera půjčovnu loděk a šlapadel

26.09.2021 16:50

Novinku v nabídce turistických atrakcí spustí tento týden město Bohumín. U Vrbického jezera otevře půjčovnu loděk.

Macura (ČSSD): Město otvírá u Vrbického jezera půjčovnu loděk a šlapadel
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD

Zatím pouze v omezeném testovacím provozu, od příští sezóny už se počítá s plnohodnotným využitím. V nabídce jsou aktuálně čtyři pramice a dvě šlapadla, lidé v nich budou moci vyrazit na vodu každý víkend až do konce října.

Anketa

Vadí vám, že se premiér Babiš ,,kamarádí" s Viktorem Orbánem?

7%
85%
hlasovalo: 36554 lidí

„Díky česko-polské spolupráci a evropské dotaci jsme letos vybudovali u Vrbického jezera plovoucí molo a přístaviště loděk za více než devět milionů korun. Nyní se nám podařilo celý projekt půjčovny dotáhnout administrativně, máme všechna potřebná povolení a zajistili jsme si i provozovatele, kterým je spolek Vodáci Odry a Olše. Pramice a šlapadla byla pořízena z rozpočtu města za 280 tisíc korun,“ uvedl místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Půjčovna se poprvé otevře veřejnosti v pátek 24. září. V provozu bude i v sobotu a neděli a také o státním svátku v úterý 28. září. „Návštěvníci ji budou moci využít každý další víkend až do konce října, samozřejmě pokud budou příznivé klimatické podmínky. V případě deště či poklesu teplot pod deset stupňů Celsia zůstane zavřená. Obsluhu půjčovny najdou zájemci na pláži u jezera. Ve stánku vyřídí formality v podobě ověření totožnosti a zaplacení půjčovného, obdrží také informace o povolené trase plavby a dalších náležitostech. Současně si vyzvednou záchranné vesty,“ uvedla vedoucí organizačního odboru bohumínské radnice Mirka Šmídová s tím, že v testovacím provozu není nutné využívat rezervační systém.

Maximální doba vypůjčení loďky či šlapadla je jedna hodina, ceny za jednotlivý typ plavidla se pohybují od 150 do 250 korun, v případě půlhodinové projížďky od 90 do 150 korun. „Projekt propojuje volnočasové vyžití v přírodě a zlepšení podmínek místní fauny. Vrbické jezero je součástí ptačí oblasti a evropského systému významných chráněných území Natura 2000, proto jsme tu vybudovali i ekomolo pro ptáky. I z toho důvodu je na vodní hladině přísně zakázáno využívat plavidla na motorový pohon. Současně jsme vyšli vstříc rybářům a provoz půjčovny časově uzpůsobujeme i jejich potřebám,“ doplnil Macura s tím, že na loďkách je možné se projet od 14 do 18 hodin.

Nové přístaviště má třicet metrů na délku a dvacet na šířku a kotvit v něm může až 18 loděk. Je vyrobeno z ocelových rámů a plastových plováků, které jsou bezúdržbové. Ze stejných komponentů vzniklo i plavecké molo, které mohou během letní sezóny využívat lidé k opalování a lepšímu přístupu do vody. Součástí rekreačního areálu je i chráněné koupání, pláž, cykloboxy, lavičky, gril, převlékárna a mobilní toaleta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…