Mádlová (ANO): Domovy se zvláštním režimem jsou opravdu potřeba

05.05.2022 0:27

Projev na 20. schůzi Poslanecké sněmovny 4. května 2022 k zákonu o pojistném na veřejné zdravotní pojištění

Mádlová (ANO): Domovy se zvláštním režimem jsou opravdu potřeba
Foto: plzeň.cz
Popisek: Ivana Mádlová

Dobré odpoledne, vážené dámy a vážení pánové,

já jsem ráda, že tady od pana ministra financí zaznělo, že klíčový je pacient, že se bavíme o financování dostupnosti péče pacientovi. To je určitě velmi důležitá informace a zpráva, ovšem nevím, jak jde ruku v ruce se snižováním platby za státní pojištěnce.

To tady v podstatě už probíráme několik hodin, z různých stran v podstatě používáme různé argumenty z různých segmentů péče, data, ekonomiku a tak dále. Na řadě věcí se nemůžeme shodnout. Zdravotnictví se skládá z různých segmentů. Byli tady zmiňováni praktici, byly tady zmiňovány lůžková zařízení. A já bych vám ráda přiblížila další segment péče, který se prakticky bez zdravotní péče vůbec neobejde. A tento segment je vymezen zákonem o veřejném zdravotním pojištění v § 22 a je to zvláštní ambulantní péče.

Zde se jedná o poskytování péče pojištěncům s akutním nebo chronickým onemocněním. Jsou to lidé, kteří mají určitý hendikep, ať už mentální, nebo smyslový, nebo tělesný. A v každém případě jsou závislí na pomoci jiné osoby. Jsou to také pacienti, kteří vyžadují paliativní péči, anebo jsem v terminálním stadiu. Pracuji v rezortu zdravotnictví 37 let a poslední roky pracuji právě na zdravotně sociálním pomezí. Mám zkušenosti z jednotky intenzivní péče, z akutního lůžka, z následné péče, s řízením úseku zdravotní péče. Mám zkušenosti ze zdravotní pojišťovny, kde jsem pracovala, takže myslím si, že povědomí o rezortu zdravotnictví mám poměrně veliké.

Chtěla bych vám přiblížit, co taková péče zdravotní v domovech se zvláštním režimem obsahuje. Všeobecně je známo, nebo je spíše povědomí, že tato zařízení jsou pro seniory, kteří už nedokážou sami o sebe se doma postarat, nebo nejsou schopni příbuzní z různých důvodů se o ty své blízké osoby postarat. A pak jsou to osoby, které k tomu mají takové onemocnění, že vyžadují umístění v domovech se speciální péčí, a těmto zařízením se říká domovy se zvláštním režimem. S prací a vůbec s provozem v těchto zařízeních mám sama osobní zkušenosti.

Je to segment, kde každoročně probíhají ne jednoduchá jednání o úhradách zdravotní péče. A je pravdou, že skutečně tito klienti, potažmo pacienti se bez zdravotní péče, ať už praktika, specialistů nebo všeobecných sester skutečně neobejdou. Tito klienti mívají obvykle Alzheimerovu nemoc, nebo demenci, nebo Parkinsonovu chorobu, což jsou skutečně onemocnění, která jim nedovolují zůstat ve vlastním sociálním zařízení a potřebují speciální péči. V těchto domovech pracují jak sociální pracovníci nebo-li pečovatelé, tak zdravotníci, čili jsou to především všeobecné sestry, praktické sestry, a jsou to také fyzioterapeuti a často jsou to i nutriční terapeuti. Všichni tito zdravotníci podléhají zákonu 96 o nelékařích, to znamená, že jsou to zdravotničtí pracovníci, a jejich práce je v podstatě odkázaná na financování ze systému zdravotní péče.

Tito klienti jsou také státními pojištěnci s ohledem na jejich věk. To znamená, že většinou jsou to osoby, které jsou nad 65 let věku, průměrný věk je asi kolem 80 let. To znamená, že jsou to státní pojištěnci, o kterých se tady dnes bavíme a za které se bude snižovat úhrada od státu. Tito pacienti, já nebudu teď říkat klienti, protože to jsou klienti sociálních služeb, ale dnes o nich budu hovořit jako o pacientech, kteří vyžadují zdravotní péči, tak o tyto pacienty se stará praktický lékař a v těch domovech jsou to skutečně sestry, kde jsou jasně dané požadavky ze zdravotní pojišťovny, aby tato zařízení vůbec mohla fungovat. Jedná se o všeobecné sestry, jak jsem říkala, o praktické sestry, ale jedná se také o sestry se specializací, u kterých je jasně přiřazený konkrétní výkon. A pokud ta sestra se specializací v tomto domově není, tak tento výkon se nemůže realizovat.

A je to výkon poměrně zásadní, protože ten je vlastně přijímací, kdy ta sestra musí zhodnotit podle určitých kritérií zdravotní stav toho klienta, aby se vůbec mohla zahájit tedy ta ošetřovatelská péče. Požadavky jsou také přísné i co do počtu personálu, to znamená, že pokud tyto domovy mají nepřetržitý provoz, tak je vyžadován 6,5 úvazek sestry. Asi nemusím zdůrazňovat, že i v těchto zařízeních je obrovský problém vlastně sehnat profesi všeobecné sestry, protože je to práce nesmírně fyzicky, zejména psychicky náročná a nemůžeme v těchto zařízeních absolutně konkurovat platům v lůžkových zařízeních, a to mnohdy ani ambulancím. Takže ta situace není jednoduchá a naši klienti vyžadují poměrně náročnou i specializovanou ošetřovatelskou péči.

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36791 lidí

Provádí se tam specializované nebo specializovanější výkony, kromě té základní péče, které vyžadují určitou erudici a ty sestry si musí skutečně obnovovat svoje vzdělání, musí si doplňovat novinky v těchto výkonech. A aby mohly jezdit na školení, tak zase to souvisí s úhradami ze zdravotní péče, protože samozřejmě, kde jinde ty peníze brát. A je nutné tedy i v tomto směru udržovat erudici v souladu s těmi nejnovějšími poznatky. Protože pokud by nedocházelo vlastně k aktualizaci novinek, nebo kdyby sestry nenavštěvovaly tyto vzdělávací akce, tak by mohlo docházet i k používání nesprávných postupů, nesprávných materiálů. Zbytečně by mohly vznikat komplikace, a to si myslím, že je samozřejmě velmi nežádoucí, takže je nutné brát i v potaz to, že nejen ta péče je hrazena, ale samozřejmě i potom to další vzdělávání.

Co se týče těch specializovaných výkonů, tak si dovolím upozornit na ty, které se provádějí nejčastěji. Je to např. podávání léků. Já tady zmíním podávání léků ústy, abyste se dokázali vůbec představit, co to znamená u takového pacienta, který má Alzheimerova nemoc nebo demenci, podat mu lék, protože on sám není vůbec schopen. On si nepamatuje, že ty léky má užívat, samozřejmě není absolutně schopen si ty léky přijmout, a ty léky musí podávat sestra, nikoliv sociální pracovník, protože je to odborný výkon, a ta sestra musí předtím, než ten lék podá, tak musí nějakým způsobem zhodnotit v rychlosti stav toho pacienta. A ten lék velmi těžko přijímá, protože takovýto pacienti vůbec nechápou, co po nich chcete. Když jim řeknete otevřete ústa, tak oni vám nerozumí, oni nechápou, co po nich chcete. Polkněte, vezměte si lék, to všechno je velmi zdlouhavý proces, velmi náročný, který vyžaduje specifickou komunikaci, specifický přístup.

Nemůžete na ně zvyšovat hlas, nemůžete být rychlý, musíte počkat, když odmítají, protože potom jdou třeba do agrese. To znamená, že opravdu bez toho zdravotnického pracovníka se v těchto zařízeních absolutně neobejdete. Poté, když se vám podaří ten lék podat, tak musíte zkontrolovat dutinu ústní. Sdělit klientovi, že má vypláznout jazyk. Zase - často nerozumí, co se po něm chce. To znamená, že je to opravdu velmi složité a pokud tito pacienti by léky neužívali, tak je to velký problém, protože oni nemají jenom tu demenci, ale oni mají pochopitelně i nemoci, které jsou spojené se stářím. To znamená, že tam jsou stavy po cévním mozkových příhodách. Jsou to pacienti urologičtí, mají gynekologické problémy, vyžadují očaře, ale také vyžadují úplně samozřejmě psychiatra, který za ním dochází.

To znamená, že vidíte, že pacienti v těchto zařízeních nevyžadují jenom...

Děkuji. To znamená, že se tam nejedná jenom o tu základní péči praktika a všeobecné sestry, ale tito klienti vyžadují i ambulantní specialisty, což se někde nebere úplně tak jako v potaz, protože dost často se k těmto domovům přistupuje jako k domovům, kde ten klient vlastně v klidu ve stáří prostě nějakým způsobem stráví ten svůj zbytek života, že se věnujeme jenom společenským aktivitám, procházkám a podobně.

Ale tito pacienti mají opravdu řadu zdravotních problémů a toho zdravotnického pracovníka prostě potřebují. To znamená, že i tito klienti nebo pacienti vyžadují i ambulance specialistů, kam se musí sanitním vozem převážet, protože mají v 90 % pohybové problémy, a musí se teda dovézt za specialistou. Už dneska získat termíny ke specialistovi není vůbec jednoduché. Ty termíny jsou často dlouhé.

Tito klienti také vyžadují chirurgické a ortopedické zákroky. Pokud se jedná o elektivní výkony, jako je třeba výměna kyčelního kloubu, tak tam ty čekací doby začínají být velmi problematické, a myslím, že už to tady zaznělo včera, že se prodlužují čekací doby na ortopedické operace, a mezi nimi je právě i výměna kyčelního kloubu. A to vlastně potřebují i pacienti v těchto zařízeních.

Já sama s tím mám nedávnou zkušenost, kdy opravdu bylo velmi problematické sehnat nebo dostat termín na operaci a výměnu kyčelního kloubu, a tento termín se prodlužoval, protože v tom hraje roli i vlastně období po pandemii, kdy jsou nějaké odložené výkony, kdy se dohání ty operace a zdravotníci to nestíhají, a je to samozřejmě obrovský problém. Ty problémy jsou různorodé, o tom už tady také byla řeč, že je nějaká omezená kapacita zdravotníků, operatérů, kapacita operačních sálů a podobně. K tomu se nebudu tedy dál vracet.

Jinak je potřeba si uvědomit, že tyto domovy se zvláštním režimem jsou opravdu potřeba. Jejich kapacita je nedostatečná a data uvádí, že je přibližně 70 tisíc osob, u kterých byla diagnostikována Alzheimerova nemoc. A k tomu musíte připočíst ještě ty, kteří mají demenci třeba z jiných příčin.

To, že stoupá velmi výrazně toto číslo, je také dáno tím, že zdravotní pojišťovny zařadily i speciální vyšetření do úhrad praktikům. Toto vyšetření by se mělo provádět, tuším, jednou za dva roky v souvislosti s preventivní prohlídkou. A je to určitě dobře, že se toto vyšetření provádí, ale je to také spojeno s tím, že je teda odhaleno, že tato choroba se vyskytuje vlastně ve vyšší frekvenci, než by se dalo vlastně předpokládat.

Jinak léčba Alzheimerovy choroby je poměrně nákladná. Pojišťovny uvádí, že průměrné náklady na jednoho člověka jsou asi 43 tisíc korun, a zdravotní pojišťovny spočítaly, že u pacienta s Alzheimerovou chorobou je to v průměru něco přes 54 tisíc korun. Tato data jsou dohledatelná. Čili je to nad průměrem nákladů u běžného pacienta. Takže i to je potřeba brát v potaz.

Tito klienti nebo pacienti vyžadují i kompenzační pomůcky, protože mají problémy s pohyblivostí, vyžadují inkontinentní pomůcky. Převážná většina těchto pacientů potřebuje inkontinentní pomůcky, na které se teď začalo více doplácet, myslím že ve III. stupni inkontinence. Potřebují berle. Potřebují chodítka. Potřebují vozíky. Tam jsou nějaké doplatky. Čili je i reálná obava z tohoto segmentu, že ty doplatky se budou nebo se můžou zvyšovat v tom roce 2023. Nepočítám, že v roce 2022, a byli jsme tak ujišťováni, že k žádným změnám nedojde, čili doufejme, že to tak bude. Ale nicméně není jasné, z čeho bude financován rok 2023 a dále. A jsou oprávněné obavy z tohoto segmentu.

Já jsem ještě členkou segmentu pro zdravotně-sociální pomezí a samozřejmě ty obavy z tohoto segmentu jsou, že se bude více doplácet na tyto kompenzační pomůcky, že se zvýší doplatky na inkontinenční pomůcky. Souvisí to i s doplatky vlastně na léky. O tom už tady říkali mí předřečníci lékaři.

Mohou se v podstatě zvednout nebo prodlouží se doby čekací na vyšetření u specialistů nebo právě na tyto elektivní ortopedické operace. To samozřejmě problém je, protože tito pacienti ve vyšším věku trpí obrovskými bolestmi kloubů, takže pokud se čekací doby u těchto ortopedických operací prodlužují, tak pak to znamená, že z tohoto částečně pohyblivého pacienta se stane úplně nepohyblivý pacient a zůstává na lůžku, protože on pro velké bolesti nemůže chodit a neovlivní to ani příliš výrazně léky proti bolesti, které pochopitelné užívá.

Jinak z dalších specializovaných výkonů bych mohla jmenovat třeba u výživy perkutánní endoskopickou gastrostomii, to znamená kdy se vlastně umisťuje speciální set pro výživu přes stěnu břišní do žaludku, kdy je to dočasné řešení, když tito pacienti nemůžou přijímat stravu, a právě u Alzheimerovy nemoci nebo u demencí, tak opravdu problémy s výživou značné jsou. Zase to vyžaduje specifický přístup sestry i lékaře a nutričního terapeuta, protože potom hrozí, že pacient upadá do malnutrice a je kachechtický, což je velmi nežádoucí stav.

Snažila jsem se vám tady přiblížit problematiku domovů se zvláštním režimem a chtěla jsem vám vlastně přiblížit a zdůraznit, že pacienti se v těchto domovech v žádném případě bez zdravotní péče neobejdou. Ta zdravotní péče je pro ně důležitá, aby mohli při této kombinaci různých chorob, které mají, mít důstojný a kvalitní život, a bylo by jaksi velmi nežádoucí v naší kultuře a při nastavené kvalitě péče, aby tento segment se potýkal s tím, že by od roku 2023 mělo dojít k nějakému zmrazení úhrad vlastně za zdravotní péči v těchto zařízeních.

To, že ministr financí trvá na tom, že se sníží platby za státní pojištěnce, to se dá do určité míry pochopit. Přece jenom není zdravotník, v rezortu zdravotnictví nikdy nepracoval, a chápu, že pro něj dodržení slibu před volbami, že sníží státní dluh, tak že ho chce dostát... Byla by velká škoda, kdyby to bylo za každou cenu a ať to stojí, co to stojí.

Co je ale nepochopitelné, že v podstatě toto obhajuje ministr zdravotnictví, který je lékař a celý svůj život pracuje ve zdravotnictví. Jsem si jistá, že určitě vykonává i nějaké manažerské pozice. To znamená, že rezort zdravotnictví velmi dobře zná. A že na to přistupuje i v době, kdy není jasný valorizační mechanismus. My tady o něm mluvíme celou dobu, ale prakticky je to jenom, že by to mohlo být navázané na ten parametr nebo na onen, ale v konečném důsledku zatím nic představeno není.

My jsme opravdu velmi rádi, že se na tom budeme moci podílet, ale v situaci, kdy zatím není nic jasné, tak snižovat platby za státní pojištěnce je velmi nešťastný krok, a sám pan ministr vlastně v březnu v rozhovoru pro rozhlas vlastně sdělil, že určitě nedojde k zásadnímu zhoršení dostupnosti péče, ale samozřejmě může se stát, na to se všichni musíme postupně začít připravovat, že se prodlouží čekací lhůty u lékaře.

Čili my jsme byli na 11. schůzi Poslanecké sněmovny ubezpečeni, že ručí za to, že rozpočet je nastaven, nepovede ke zhoršení zdravotní péče, aby v březnu začal připravovat občany na to, že může dojít k prodlužování čekacích lhůt v ambulancích. Myslím si, že to je nešťastný krok, a držme nám všem pacientům palce.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).