Malý (Trikolora): Lipavský - trapasy české diplomacie pokračují

01.01.2024 20:03 | Komentář

Na zasedání Rady bezpečnosti OSN byl pochopitelně pozván náš zástupce v OSN i proto, že Moskva žádala, aby se setkání zúčastnila Česká republika, která dodává Ukrajině své MLRS, z nichž byl ostřelován zejména Belgorod.

Malý (Trikolora): Lipavský - trapasy české diplomacie pokračují
Foto: archiv M. Malý
Popisek: Mchal Malý

Praha to arogantně odmítla: Lipavský na výzvu Ruska reagoval na platformě X: „Odmítáme se nechat Ruskem kamkoli předvolávat. Česko nebude sloužit lží otrávené propagandě agresora. Až bude chtít Rusko na půdě Rady bezpečnosti řešit stažení svých okupačních vojsk, rádi dorazíme.“ Nebylo by účelnější, aby pan Lipavský kroky vlády ČR na půdě OSN obhájil?

Ruský velvyslanec Vasilij Něbenzja v sobotu na zasedání Rady bezpečnosti OSN (RB OSN) prohlásil, že české střely zabily civilisty v ruském Bělgorodu. Kritizoval také, že Česko nevyhovělo ruské žádosti a tohoto zasedání svolaného Ruskem kvůli sobotním událostem v Bělgorodu se odmítlo zúčastnit. Český ministr zahraničí Jan Lipavský dříve uvedl, že se Česko zasedání nezúčastní, protože nebude sloužit lživé ruské propagandě.

„Teroristický útok proti poklidnému městu“

Podle ruské agentury TASS označil Něbenzja ostřelování Bělgorodu za předem naplánovaný teroristický útok proti poklidnému městu.

„Úmyslný teroristický čin namířený proti civilistům. V důsledku předem naplánovaného a pečlivě připraveného ostřelování centrální části města nyní zemřelo 18 lidí, včetně tří dětí,“ řekl Něbenzja během projevu na setkání RB OSN. Moskva v noci údaj aktualizovala a uvedla, že zemřelo již 20 lidí.

Něbenzja podle TASS také prohlásil, že se na organizování útoku podíleli „američtí a britští konzultanti, kteří pravidelně podněcují úřady na území dnešní Ukrajiny ke spáchání krvavých zločinů“. Kyjevský režim se podle něj „otevřeně chlubí používáním teroristických metod jak proti svým vlastním, tak proti ruským občanům“.

Diplomatický „úspěch“ Kyjeva, na konci včerejšího zasedání Rady bezpečnosti OSN završilo to, jak si delegáti šli promluvit a vyfotit se s ruským stálým představitelem, Vasilijem Nebenzjanem. Lipavský měl jedinečnou příležitost obhájit naše postoje před celým světem, ale podělal se.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43735 lidí

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zakharova k odmítnutí českého stálého představitele OSN zúčastnit se jednání poznamenala, že Rada bezpečnosti OSN pracuje v souladu se specifickými normami mezinárodního práva, a nikoli v souladu s některými jinými „pravidly“. "Nedokázala jsem si představit, že české ministerstvo zahraničí je tak negramotné, že neví, jak funguje Rada bezpečnosti OSN.

To je ta multilaterální struktura, která stále funguje v souladu s mezinárodním právem, nikoli ve prospěch ‚pravidelných světového řádu,“ napsala Zakharova na svém kanálu Telegram. Rusko dříve požadovalo přítomnost českého vyslance na zasedání BR OSN, „aby se mohl vysvětlit, že jeho země dodává munici, která zabíjí civilisty“, ale diplomat se setkání odmítl zúčastnit.

Ignorace jednání OSN českými zástupci a hrozby pěstičkou Rusku vyznívají o to trapněji, že z Ruska odebíráme více plynu a ropy než kdykoli jindy. Je dávno prokázáno, že Evropská unie není schopna bez dodávek ruských surovin přežít. Přitom vláda prosazuje vůči Rusku sankce, které likvidují českou ekonomiku a domácnosti, ale Rusku nijak neškodí

Mimo uvedené si dovolím připomenout: Pokud kterýkoli stát dodává jedné ze stran konfliktu zbraně a munici, stává se přímým účastníkem konfliktu.

Bylo by dobré, aby si to uvědomili všichni váleční štváči, předně Petr Fiala, Jana Černochová, Jan Lipavský, Karel Řehka a další. Provokace a silácké řeči, jak se ubráníme případnému útoku Ruska jsou směšná, laická prohlášení, zcela vytržená z reality. Tento můj komentář v žádném případě neznamená, že bych byl na straně kteréhokoli účastníka konfliktu. Nejsem na žádné.

Ptám se jen, jak odpoví Řehka, Černochová či Lipavský na níže uvedené prohlášení ministra DLR? Pošlou protestní nótu, vyhlásí bojovou pohotovost či mobilizaci? Naše vláda by se měla maximálně zasadit o prosazení jednání o ukončení konfliktu, a ne jej eskalovat dalšími vojenskými dodávkami. Nevím jak kdo, ale já začínám cítit, že mě a moji rodinu svými kroky naše vláda ohrožuje.

Andrej Pinčuk, plukovník FSB v záloze, první ministr státní bezpečnosti DLR:

"Vzhledem k tomu, že při úderu na Belgorod, byly použity české zbraně, měl by být v rámci sebeobrany proveden úder proti České republice, konkrétně proti centrům a skladům, dodávajícím zbraně na Ukrajinu.

Jen tak bude možné zastavit proces postupného používání západních raketových zbraní proti Rusku mimo oblast SVO. Po zprovoznění F-16, bude pozdě, zejména vzhledem k možnosti jejich základen v ČR a dalších příhraničních zemích".....a je to...

Nemám co dodat, podstatné již bylo napsáno. Tento článek je čistě jen mým osobním názorem, nikoli stanoviskem politické strany, jíž jsem členem. Je ale nezbytné, aby co nejdříve skončila jak tato vláda, tak válka na Ukrajině.

Článek byl převzat z Profilu Michal Malý

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…