Mánek (ANO): Rádi bychom dostali hudbu, tanec a divadlo do ulic

28.02.2019 21:32

Nový název, logo, více akcí v jabloneckých ulicích. Tak bude letos vypadat hudební a divadelní festival, který dříve nesl název Město plné tónů.

Mánek (ANO): Rádi bychom dostali hudbu, tanec a divadlo do ulic
Foto: Magistrát města Jablonec nad Nisou
Popisek: David Mánek

Hlavním organizátorem akce je statutární město Jablonec nad Nisou, na programu se budou podílet Základní umělecká škola Jablonec nad Nisou (ZUŠ), Eurocentrum Jablonec nad Nisou a Jablonecké kulturní a informační centrum (JKIC). Zahájení festivalu se uskuteční na přelomu května a června.

„Rádi bychom festival více přiblížili původní myšlence, která byla o tom dostat hudbu, tanec a divadlo do ulic našeho města. Připravujeme proto takový program, aby si z něj dokázal vybrat každý a zároveň byl pro každého také cenově dostupný,“ vysvětluje náměstek pro oblast humanitní David Mánek s tím, že většina akcí bude zdarma.

I v letošním roce plánuje pestrý program Základní umělecká škola. Patřit jí budou červnové středy před radnicí, chybět nebude klavír pod širým nebem ani akce ZUŠ Open. Eurocentrum připravuje program na letní scéně i v Tyršově parku a JKIC chystá koncerty v jabloneckých kostelech.

Hlavním impulsem, proč město odstoupilo od původního názvu a částečně i konceptu festivalu, bylo podání žádosti o registraci loga s včleněným názvem akce Jablonec nad Nisou – Město plné tónů zaměstnancem Městského divadla Jablonec nad Nisou. Žádost o registraci ochranné známky byla podána na Úřadu průmyslového vlastnictví 19. února 2019.

Přes veškerá jednání s žadatelem o registraci i s ředitelem divadla Pavlem Žurem se nepodařilo dospět ohledně užívání loga a názvu akce k dohodě. „Tato situace nás samozřejmě velice mrzí. Dotkla se především těch, kteří stáli u zrodu celého festivalu. Šli do toho s nadšením, věnovali Městu plnému tónů i svůj volný čas, ale bohužel před těmi pěti lety neřešili, komu patří nebo nepatří logo a název této akce,“ říká náměstek David Mánek.

Kdo je skutečným autorem původního názvu Město plné tónů, v tuto chvíli není zcela jasné. Časové lhůty ale hrají proti statutárnímu městu Jablonec nad Nisou a partnerům akce. Město může proti podané žádosti o registraci ochranné známky podat námitku. Nehledě na výsledek, zorganizovat festival v původní podobě by se letos už nepodařilo. „Zvolili jsme proto trochu radikálnější řešení. Jsem však přesvědčen, že ve výsledku celá tato nešťastná záležitost festivalu prospěje,“ uzavírá David Mánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

13:09 Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám české koruny