Maršíček (KSČM): Budou mít bezpečnostní sbory lepší podmínky pro svou práci?

20.02.2014 10:22

Vyjádření Zdeňka Maršíčka, stínového ministra vnitra KSČM, k vystoupení Jany Černochové, poslankyně PS PČR za ODS, týkající se bezpečnostní problematiky v programovém prohlášení vlády B. Sobotky.

Maršíček (KSČM): Budou mít bezpečnostní sbory lepší podmínky pro svou práci?
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Stínový ministr KSČM pro resort vnitra Zdeněk Maršíček

Dlouhodobě se zabývám jako odborný mluvčí a stínový ministr vnitra za KSČM bezpečnostní politikou státu. Proto jsem pozorně sledoval i vystoupení jednotlivých poslanců k této problematice v Poslanecké sněmovně, kdy Vláda ČR žádala o důvěru.

Ve své článku, bych se chtěl zabývat vystoupením paní poslankyně Černochové za ODS, která byla a jistě stále je o situaci v bezpečnostních sborech velice dobře informována. Přes to, si dovolím na některé nepřesnosti v jejím vystoupení upozornit.

K problematice kontroly zpravodajských služeb. Paní poslankyně oprávněně kritizovala nízkou jazykovou a stylistickou úpravu v písemném materiálu vlády. Konkrétně v té části, která řeší posílení parlamentní kontroly zpravodajských služeb. Chtělo by to však také sdělit její odborný názor na tuto problematiku a ten z úst paní poslankyně nezazněl.

KSČM je toho názoru, že reforma zpravodajských služeb, včetně posílení jejich parlamentní kontroly, je nutná, ale musí jí předcházet objektivní analýza současného stavu, především s odborníky a za účasti politických stran v příslušných komisích a výborech Poslanecké sněmovny. Reforma zpravodajského systému se nesmí stát předmětem nějakého aktuálního krátkodobého politického nebo jiného zájmového boje, jak jsme toho v minulosti a někdy i v současnosti svědky.

Při předkládání nového návrhu by měly být jasně formulovány konkrétní cíle reformy zpravodajských služeb. Hlavním problémem dnes totiž není jen kontrola, ale i nedostatečný systém řízení a koordinace činnosti zpravodajských služeb. Poslední událostí ukazují, že dnes nejsou zpravodajské služby vládou řízeny a až na výjimky ani úkolovány.

Paní poslankyně Černochová, zmiňuje také reformu Policie ČR. Ano, v době, kdy se schvalovala reforma Policie ČR a paní Černochová nebyla ještě poslankyní, tehdejší ministr Ivan Langer předložil k diskuzi návrh reformy poslancům napříč politickým spektrem a byla také projednána s odborníky i policisty.

Poslanecký klub KSČM také své připomínky předložil. O výsledku však nebyl informován a nakonec byly uplatněny návrhy ODS.

A ještě jednu připomínku k vystoupení paní poslankyně Černochové. KSČM kritizovala také, že nejdříve byla projednána reforma a poté až zákon o Policii ČR. Reforma by přece měla vycházet z přijatého zákona a ne přizpůsobovat zákon reformě.
Paní poslankyně také zdůvodnila efektivitu práce Policie ČR tím, že bylo zřízeno 14 krajských ředitelství. Určitě ví, že ze strany řady policistů a odborníků není právě považováno toto řešení za šťastné. Právě mimo jiné i z hlediska ekonomiky. A jak současnou situaci řešit?

Nezbytné je řešit obsazení a typizaci základních organizačních článků služby pořádkové policie. Přítomnost příslušníků služby pořádkové policie totiž na daném území přímo reguluje stav veřejného pořádku a kriminality. KSČM upozorňuje již dlouhodobě, že od roku 2010 došlo ke zrušení několika obvodních oddělení Policie ČR a právě v těchto místech došlo následně k enormnímu nárůstu kriminality a podstatnému zhoršení stavu veřejného pořádku. Také důsledek reformy přijaté za vlády ODS.

Bude vhodné podle názoru KSČM ve spolupráci s krajskými řediteli vyhodnotit funkčnost krajských policejních ředitelství jako samostatných organizačních složek státu. V případě neefektivního fungování prosazovat zřízení jedné organizační složky státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…