Martan (SPO): Vládo ČR, zastavte navrženou novelu zákona o ochraně přírody a krajiny

07.12.2015 10:10

S takovou výzvou byla odevzdána petice "NE - ohrožení zdrojů vod pro Volarsko - Vimpersko - Strakonicko" ministrovi zemědělství Marianu Jurečkovi. V zastoupení ministra ji přebral tiskový mluvčí Hynek Jordán od iniciátora petice Petra Martana.

Martan (SPO): Vládo ČR, zastavte navrženou novelu zákona o ochraně přírody a krajiny
Foto: spoz.cz
Popisek: SPO

Petici podepsalo 13 050 občanů a již byla projednána v Poslanecké sněmovně ve veřejném slyšení. S kopií petice adresované Vládě ČR se poradce v lesnictví Martan obrátil na ministra Jurečka jako na člena vlády proto, že obsah petice se dotýká také jeho rezortu. Požádal jej o předání petice vládě s požadavkem, aby její členové vzali obsah na vědomí. Petice je namířena proti novele zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, s níž v červnu letošního roku vláda souhlasila a je v prvním čtení ve sněmovně. Proto ministr přebral i konkrétní pozměňovací návrhy k předložené novele s žádostí, aby byly vzaty v úvahu.

Ministerstvo životního prostředí by chtělo bojovat proti suchu a zadržovat vodu v krajině: nedokáže to však plně zabezpečit na 4% lesů ČR pod svou správou

Ochrana přírody a zástupci MŽP rádi poukazují na to, že MZe málo a pomalu koná ve věci zvyšování retenční schopnosti krajiny. Přitom na území Národního parku Šumava je 51% lesů, které jsou suché, vykácené v důsledku rozmnožení kůrovce a nebo lesy mladé; tedy ty, jež mají více či méně sníženou schopnost zadržovat vodu a pomalu ji uvolňovat do spodních a povrchových vod. Oproti nim - v lesích v majetku státu či pod státní správou ministerstva zemědělství - se výše uvedené číslo pohybuje kolem 10%.

Nepřijetí novely 114 je významné pro rezort zemědělství

Novela v předloženém znění by otevřela cestu k další a již přebujelé ochraně přírody, kterou také doprovází zakazování staveb na zadržování vody v lesích. Uschnou další tisíce hektarů lesů  nejen na Šumavě, ale i jinde. Přijetím novely se otevírá cesta k okamžitému vyhlášení NP Křivoklátsko a později i NP Jeseníky. Takto by rezort zemědělství přišel o správu lesů v rozsáhlých vodohospodářsky významných oblastech. Právě lesnictví má co nabídnout k realizaci adaptační strategie na sucho a klimatické změny. Tomu však brání přebujelá ochrana přírody.

Petr Martan
garant Komise životního prostředí SPO

Petr Martan

  • SPOZ
  • Bez politické příslušnosti
  • zastupitel obce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pošarová (SPD): Jedno smutné výročí

10:04 Pošarová (SPD): Jedno smutné výročí

Zítra uplyne 20 let od vstupu CR do Evropské unie (EU), o kterém tehdy rozhodla necelá polovina oprá…