Matušina (TOP 09): Spočítejme si referendum

28.02.2018 16:26

Poslední dobou jsme neustále zatěžování zástupným problémem, podmínkami pro referendum. I když se to mnozí snaží maskovat, jedná se primárně o možnost referenda o vystoupení z EU.

Matušina (TOP 09): Spočítejme si referendum
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Pojďme si tedy spočítat, co to znamená. Vezmeme-li z dosud navržených parametrů ty nejvyšší, dopočítáme se přibližně k následujícím údajům.

Česká republika má 10,56 milionů občanů a z toho 8 436 522 voličů.

Požadavek 700 tisíc podpisů pro vyvolání referenda by tedy představoval  6,6% občanů a 8,3% voličů. ( Pokud se to někomu stále zdá dostatečné číslo, tak připomínám, že ve hře je i návrh na jen 100 tis. podpisů, tedy 1,2% voličů a jen 0,9% občanů !!! ).

Pro platnost referenda má být potřeba 35% účast, tj. 3,7 mil občanů a 2,95 mil voličů.

Platnost rozhodnutí je pak potvrzena nadpoloviční většinou ( cca 51% ) a to je 1,88 mil občanů a 1,5 mil. voličů.

Závěr tedy zní. Chceme-li závažná rozhodnutí svěřit referendu, pak se smiřme, že o budoucnosti 10, 5 milionu obyvatel ČR může rozhodnout „pouhých" 17,8% obyvatel či voličů.  Že je to víc než 200 poslanců a 81 senátorů? Ano, počet je větší, ale dostupnost podrobných informací o problému je nesouměřitelná a hraje ve prospěch volených zástupců. Proto si je také volíme a i když s nimi často nesouhlasíme, pravděpodobnost správného a kvalifikovaného rozhodnutí je u nich podstatně vyšší, než u zmanipulované a nedostatečně informované masy občanů.

Nedejme se obalamutit. Vyhlášení referenda je projevem neschopnosti a zbabělosti. Je to pouze alibistická snaha, zbavit se zodpovědnosti za závažná rozhodnutí. Pokud si politici podporováním referenda hodlají ulehčit práci, tak jsou ve svých funkcích zbyteční a je třeba je příště nahradit jinými a odvážnějšími.

PETR MATUŠINA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice