Maxová (ANO): Kvóty a ženy v politice

23.09.2014 11:19

V poslední době se opět rozvířila debata o počtu žen na naší politické scéně.

Maxová (ANO): Kvóty a ženy v politice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radka Maxová (ANO)

sem zastánkyní toho, aby se ženy v politice objevovaly čím dál více, ale opravdu nemohu akceptovat, aby se tak dělo „násilím“, tj. předpisy, nařizováním a pouhým matematickým výpočtem. Ženy by měly mít vlastní osobní zájem na tom, aby nenechávaly mužům vést politické opratě a tím jim poskytovaly možnost rozhodovat o věcech, např. právě v sociálním sektoru, o kterých nic nevědí a které ve finální podobě dopadají právě na ženy a jejich děti. Také si myslím, že je nutné, aby se ženy profilovaly na významnějších vedoucích místech, ale nikoliv proto, že jsou ženami, ale, stejně jako jejich mužští kolegové, na základě své odbornosti, zkušeností, dovednosti a znalostí. Pak by nemělo rozhodovat pohlaví.

Na toto téma jsem si nechala projít mezi veřejností anketní otázku týkající se zavedení kvót žen v politice. Zde je otázka a výsledky.

Jaký je Váš názor na zavedení  kvót žen v politice?

·         Ano souhlasím s procentuálním zavedením kvót (5%)
·         Ano souhlasím, ale ne direktivním příkazem (0%)
·         Souhlasím, aby ženy v politice fungovaly, ale na základě své odbornosti a vlastností a ze svého osobního zájmu (52%)
·         Nesouhlasím (43%)
·         Nevím (0%)

I podle mého laického pohledu je evidentní, že direktivní zavedení kvót si nepřejí ani občané této země. Uvítali by, jako ostatně i mnozí rozumní lidé, aby se dal prostor odbornosti a osobní vlastní vůli.

Doufám, že debaty na toto téma ještě nekončí a že nebudeme „za každou cenu“ vytvářet zákony, které mohou být v budoucnosti velmi nepraktické.

Radka Maxová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radka Maxová - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…