Mečl (ČSSD): Co jsem se naučil za 2 roky v politice

16.10.2016 17:20

Na doktora jsem studoval celkem 18 let, 8 roků základní školy, 4 roky gymnázia a poté 6 let medicíny. V komunální politice jsem zatím jen 2 roky jako neuvolněný zastupitel, co dělá své povolání a ve svém volném čase schůzuje. Mnohé jsem už ale pochopil.

Mečl (ČSSD): Co jsem se naučil za 2 roky v politice
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Porozumět ostříleným politikům je poměrně složité, mají svůj vlastní jazyk a na jednoduchou otázku dostanu často odpověď, která mě neuspokojí a nedozvím se nakonec nic. Nedivím se proto lidem, že na politiku nadávají a politikům často vůbec nerozumí. Věci lze přece říci jednoduše.

Jednou měsíčně jedná zastupitelstvo našeho města a tahle schůze je pro mě opravdu zážitek. Mluvit o efektivním jednání se vskutku nedá, demokratická diskuse to také není. Jde často jen o hašteření nad špatně připravenými materiály, únavné jsou pak různé osobní spory, a tak jednání trvají dlouho do noci.

Materiály pro zastupitelstvo stotisícového města by neměly mít ani chybičku, měly by být dopředu projednány odborníky ze všech stran ve výborech, aby se o podpoře nebo nepodpoře mohly jednotlivé partaje a hnutí rychle informovat krátkým vystoupením předsedy klubu nebo odborníka na danou problematiku. Složitější a pro město zásadní návrhy je třeba připravovat dlouho dopředu a seznámit s nimi zastupitele a hlavně občany na jiném fóru, než je jednání zastupitelstva.

Pomalu ztrácím naději, že současná koalice Změna/ANO s tím něco udělá kromě výmluv na zlou a špatnou opozici. Nezasvěcený občan sledující jednání zastupitelů našeho města se může těžko orientovat.

Poslední úder pro neoblíbenost a nevěrohodnost politiků pak přichází z novin a internetu. Nevím, jestli v tom nejsme v naší zemi nejlepší, ale pomlouvání a špinění postupně všech, kdo politiku u nás dělají, přesáhlo meze. Většina klasických novin dnes někomu patří a musí tedy psát v zájmu svého majitele. Internet ale všemu nasazuje korunu ve svých anonymních diskuzích, kde se to může řezat hlava nehlava, respektive do kompletního vyřazení politického protivníka z boje. Kam se hrabou tituly z dávné doby, jako byly v Liberci noviny s názvem Vpřed nebo časopis Dikobraz.

Moc bych si přál, aby se anonymní pisatelé mohli někdy sejít a své názory obhájit pod vlastním jménem, pokud by se nezačali rovnou fackovat. Kam až v Čechách mohou anonymní pisatelé dojít, je katastrofou pro nás všechny. Divím se slušným politikům, a pár jich ještě jistě i v Liberci je, že na tuto hru vůbec přistupují a posílají své texty na internet.

Pokles úrovně politiky a morálky je hluboký a chci žít v naději, že se vzpamatujeme a dosáhneme úrovně vyspělých demokracií. Politika je řemeslo jako každé jiné, je třeba se mu dobře vyučit a pak už zbývá jen usilovně pracovat a nezklamat své voliče. Politika a politici jsou také odrazem stavu společnosti a nechce se mi věřit, že by to s námi bylo tak špatné. 

MUDr. Jan Mečl

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.