Mečl (ČSSD): Malé nemocnice v kraji v ohrožení

01.11.2015 7:29

Lůžkové interny dvou nemocnic v Libereckém kraji postihlyv roce 2015 existenční problémy.

Mečl (ČSSD): Malé nemocnice v kraji v ohrožení
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Ve frýdlantské nemocnici bylointerní oddělení uzavřeno od 1. září a na konci roku skončí i v Semilech. Protože malé nemocnice jsou funkční v současném systému jen, mají-li alespoň chirurgii a internu, lze se obávat, že postupně zaniknou dvě akutní nemocnice v kraji úplně, nebo se transformují na jiný typ péče. Pro občany tak nastává nová situace a budou muset cestovat za péčí na větší vzdálenost.

Pro dokreslení situace je dobré vědět, že zdravotní pojišťovny jsou podle platného nařízení povinny zajistit poskytovatele lůžkové péče = nemocnici s internou v dojezdové době do 60 minut.V tomto volebním období vznikl materiál zabývající se zdravotnictvím, řízením nemocnic i na kraji. Tento plán od bývalé radní Bc. Kocumové (Změna) se dnes stal jen cárem papíru a je také mementem do budoucna, jak se zdravotnictví řídit nemá.

Ztratili jsme tím dva roky a něco peněz za analýzy. Je nutné vrátit se na začátek a zpracovat novou koncepci, přesněji strategii pro zdravotnictví v kraji jako celek.V případě definitivního uzavření lůžek v malých nemocnicích v kraji, bude třeba navýšit počet lůžek v Liberci a to může trvat několik let. Ve zdravotnictví v Libereckém kraji nás tedy čeká těžké období. ČSSD je na hrozící krizi připravena reagovat, protože je jednou z mála stran, která disponuje kvalitním odborným zázemím a zkušenými lidmi, a to nejen pro oblast zdravotnictví.

Funkční systém fungování zdravotnictví v kraji bude třeba oživit, nyní hasíme jen požáry. Zhoršuje se dostupnost péče, problémy mohou brzo nastat i s kvalitou péče o občany. Je třeba se začít konečně zabývat příčinou současných problémů a tou je jednoznačně personální krize.V letošním roce se projevil absolutní nedostatek erudovaných lékařů internistů, následovat mohou další odbornosti, ale také hrozítaké nedostatek sester. V překotných změnách současných dní to budou nejtěžší pacienti hledající kvalitní péči tam, kde ji dříve vždy našli.

MUDr. Jan Mečl - člen Výboru zdravotnictví Zastupitelstva Libereckého kraje a zastupitel SML za ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…