Michálek (Piráti): I vymáhání dluhů musí být spravedlivé

29.08.2023 13:09 | Tisková zpráva

Poslanci dnes budou v úvodním kole projednávat insolvenční zákon. Ten mimo jiné zajistí, že v případě úpadku se dlužník bude moci rychleji dostat z dluhové pasti a vrátit do běžného života a na legální trh práce.

Michálek (Piráti): I vymáhání dluhů musí být spravedlivé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek

Zároveň bude díky němu proces oddlužení efektivnější a jednodušší. Klíčovým prvkem novely je i zkrácení stávající délky doby oddlužení z dosavadních 5 let na 3 roky. Návrh také zajišťuje, aby dlužník v oddlužení splácel adekvátní částky a nesnižoval své příjmy.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29568 lidí

„V Česku bohužel máme obrovský problém s exekucemi a s lobby velkých exekutorských úřadů, moc lidí do insolvencí nám naopak nechodí. My za Piráty věříme, že i vymáhání dluhů musí být spravedlivé. To znamená na jedné straně, aby byly dluhy fakt vymahatelné a aby se dlužníci placení různými fintami nevyhýbali,” sdělil předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

„Zároveň ale potřebujeme vytvořit prostředí, ve kterém lidé v dluhových pastech nebudou motivovaní utéct do šedé ekonomiky. Oddlužení bude proto nově zkráceno z 5 na 3 roky, během kterých musí dlužník poctivě splácet. A nově každý dlužník dostane na začátku konkrétní výši měsíční splátky, kterou když splatí, tak bude osvobozen od dalších dluhů. Soud mu ji stanoví dle jeho individuální pracovní perspektivy na trhu práce. A možná v tom pomůže umělá inteligence, která pro soud nahodí základní kotvu, aby byly podmínky byly férové napříč republikou,” doplnil Michálek.

Dlouhodobou prioritou Pirátů je dostat lidi z dluhových pastí, proto v minulosti na základě návrhu předsedů koaličních poslaneckých klubů včetně Pirátů prosadili konec marných a bagatelních exekucí. Celkem i s výhledem na další roky půjde o zastavení až 2 milionů exekucí. Do novely zákona se předsedovi poslaneckého klubu Pirátů Jakubovi Michálkovi podařil prosadit také online dohled státu nad exekutorským systémem.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

6:23 Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

Jsme jedním z prvních politických subjektů, který začal hned od svého vzniku hájit ve velké míře opr…