Michálek (Piráti): Nová pravidla pro taxislužbu - pokrok pro zákazníky a moderní dobu

28.02.2019 13:57

Vláda na svém jednání schválila nová pravidla pro taxislužbu, která po mnoha letech konečně reagují na platformy jako je Uber či Taxify. Právě Piráti se v jednání s ministrem zasadili o to, aby pravidla doznala razantní aktualizace. Ačkoliv v oblasti výstavby dálnic či odstraňování billboardů si ministr Ťok nevede nejlépe, nová pravidla pro taxíky jsou krok správným směrem.

Michálek (Piráti): Nová pravidla pro taxislužbu - pokrok pro zákazníky a moderní dobu
Foto: Pirátská strana
Popisek: Jakub Michálek

Nová pravidla zpřehlední trh pro zákazníky, zavedou moderní regulaci platforem, díky čemuž se sníží prostor pro podvody na turistech a taxi si bude moci dovolit více lidí. Méně důvodů pro vlastnictví auta může být skvělou zprávou pro budoucnost našich měst, které jsou automobily přeplněny a najít parkovací místo je někdy za trest.

Pravidla jsou rozumně vyvážená. Na jednu stranu je nesmysl škrtit nové digitální služby, tedy u digitálních aplikací požadovat taxametr a střešní svítilny. Na druhou stranu má mít stát přehled o tom, kdo s taxíky jezdí. To řeší nově nálepka na taxících, které jezdí výlučně v rámci aplikací. Taxíky, které zastavují na ulici, budou mít nadále střešní svítilnu s nápisem TAXI a nic se pro ně nemění. Snad až na to, že ve volném čase budou nově moci jezdit také prostřednictvím aplikace, a tedy zvyšovat nabídku na trhu.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Novinky v pravidlech taxislužby:

  • Když si objednám taxík pomocí aplikace a vím cenu předem, řidič nemusí mít střešní svítilnu a taxametr, jen nálepku a živnostenský list na taxislužbu. Nálepku si koupí na úřadě za 500 Kč.
  • Řidiči nebudou mít povinnost skládat zkoušku z místopisu. Znalost místopisu může být užitečná, ale na dostatečné úrovni lze taxislužbu provozovat i s navigací.
  • Zákon zavádí evidenci zprostředkovatelů taxislužby pro platformy jako Uber a Taxify. Nově budou muset hlídat, že řidič má oprávnění k taxislužbě a podnikatel má koncesi.
  • Pokud platforma dostane dva tresty kvůli tomu, že u řidičů nehlídá, zda mají potřebné papíry, může dostat ve správním řízení zákaz činnosti.

Všechny tyto změny povedou k větší soutěži a výhodnějším cenám pro zákazníky. Jedině konkurenční tlak také omezí podvody u malé, ale problematické části taxikářů, kteří v centru Prahy zákony porušují a okrádají turisty. Nejvíce však z nových pravidel budou těžit zákazníky, protože nové služby podstatně rozšíří nabídku a vysoká konkurence zajistí dobré ceny a kvalitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…