Michalik (STAN): Daří se nám hospodařit lépe, než jsme očekávali

15.11.2021 5:34 | Tisková zpráva

Rozpočet s důrazem na investice zejména do zlepšení dopravy a školství a na využití evropských fondů schválila rada Středočeského kraje. Objem výdajů je naplánovaný na více než 40 miliard korun.

Michalik (STAN): Daří se nám hospodařit lépe, než jsme očekávali
Foto: Archiv
Popisek: Starosta obce Dolní Břežany Věslav Michalik

„V roce 2021 se přes velké nejistoty v ekonomice podařilo nasadit vysoké tempo investic, které jen z krajského rozpočtu představovaly více než šest miliard korun. Daří se nám hospodařit lépe, než jsme očekávali. Příjmy výrazně přesahují plán a výdaje jsou pod schváleným rozpočtem. I díky tomu můžeme pro rok 2022 mít rozpočet výrazně proinvestiční,“ říká k hospodaření kraje náměstek hejtmanky pro oblast financí, dotací a inovací Věslav Michalik (STAN).

Příjmy kraje jsou pro rok 2022 naplánovány na 35,7 miliardy korun, z čehož daňové příjmy tvoří necelých 11 miliard a největší část tradičně tvoří transfery v hodnotě bezmála 23,5 miliardy korun. Výdaje pak dosáhnou 40,2 miliardy korun, přičemž pro investiční projekty buď za finanční spoluúčasti kraje, či plně financované z krajského rozpočtu je vyčleněna částka 6,54 miliardy korun. „Díky tomu podpoříme 140 projektů spolufinancovaných z EU nebo z národních zdrojů a dalších 134 projektů přímo z krajského rozpočtu. V různé fázi rozpracovanosti je pak dalších 327 projektů,“ doplňuje náměstek Michalik.

Kromě toho je v rozpočtu připravena rekordní alokace do Fondů Středočeského kraje. Konkrétně jde o 688 milionů korun, což je o více než 100 milionů více než v roce 2021 a o 250 milionů více než například v roce 2018.

Anketa

Byl Andrej Babiš mladší zneužit proti svému otci?

82%
16%
hlasovalo: 42595 lidí

Z fondů mohou na svůj rozvoj a podporu činnosti čerpat obce, spolky, nadace, podnikatelé i jednotlivci.

Rozdíl mezi výdaji a příjmy pokryjí úspory z letošního roku a úvěrové linky. Aktuálně Středočeský kraj podepsal nový úvěr ve výši čtyř miliard korun s Komerční bankou, který je připraven k čerpání až do roku 2026 a se splatností do roku 2047 a také s Českou spořitelnou na 2,5 miliardy korun také s předpokládaným čerpáním až do roku 2026, splatnost je pak plánovaná do roku 2031. Úvěrové linky jsou určené primárně na investiční projekty spolufinancované krajem a evropskými fondy, kdy na nové programovací období jsou v plánu projekty za přibližně 18 miliard korun.

„Úvěrováním prozatím řešíme neuspokojivou situaci rozpočtového určení daní. To bylo stanoveno v roce 2010 a zamrzlo na tehdy stanovených poměrech, což považujeme za zásadně nespravedlivé. Například v našem kraji od té doby přibylo nejvíce obyvatel ze všech krajů, a to více než 250 tisíc. Tím, že nikdy nedošlo k přepočtu podle aktuálního vývoje v krajích, tak náš kraj přichází ročně o minimálně 2 miliardy korun, které nejvíce chybí ve veřejné dopravě, v opravách silnic či ve školství,“ říká hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN) s tím, že úvěrování má své limity a z dlouhodobého hlediska je nutné posílit financování kraje z daní, aby mohlo úspěšně nastartované investování do rozvoje kraje pokračovat i v dalších letech.

Rozpočet, který schválila Rada, ještě podléhá také schválení Zastupitelstva Středočeského kraje. To jej bude mít na programu na svém zasedání na konci listopadu. „Věřím, že zastupitelé tento rozpočet, který přináší nebývalé investice do rozvoje našeho regionu, podpoří,“ uzavírá hejtmanka Pecková.

Před jednáním zastupitelstva bude rozpočet k dispozici na webu Středočeského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

6:23 Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

Rekonstrukce bazénu, která byla podle zjištění policie od počátku manipulována přes Petra Židka a sp…