Ministr Babiš: Karuselové podvody jsou hrozbou nejen pro rozpočty států EU

05.05.2015 14:59

Ministři financí ve Vídni jednali o možnosti společné žádosti o širší uplatnění reverse-charge.

Ministr Babiš: Karuselové podvody jsou hrozbou nejen pro rozpočty států EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

První místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš se v pondělí ve Vídni zúčastnil pracovního oběda s rakouským ministrem financí Hansem Jörgem Schellingem, ministrem financí Slovenska Peterem Kažimírem, Bulharska Vladislavem Goranovem, Maďarska Mihály Vargou, a náměstkem ministra financí Německa Michaelem Meisterem. Tématem diskuze byla společná žádost některých členských států EU o výjimku na široké použití metody přenesení daňové povinnosti (reverse charge) podle článku 395 Směrnice EU o společném systému DPH.

„Karuselové podvody představují hrozbu nejen pro rozpočty členských států Evropské unie, ale jsou často spojeny s organizovaným zločinem, který sahá daleko za hranice jednotlivých států,“ uvedl k problematice Andrej Babiš. „Výše VAT gapu v EU ve výši 177 miliard EUR za rok 2012 je pro mě alarmující, nepochopitelná a trvám na tom, abychom tento problém řešili okamžitě,“ dodal.

Přítomní ministři financí souhlasili, že problém karuselových podvodů je velmi vážný a je nutné přijmout účinná opatření co nejdříve. Metoda přenesení daňové povinnosti (reverse charge) je účinným nástrojem a všechny zúčastněné státy by uvítaly širší pravomoc při rozhodování o jeho uplatnění. Ačkoliv jsou názory na rozsah použití tohoto nástroje v jednotlivých státech různé, všichni ministři podporují případnou žádost o výjimku, která by umožnila uplatnit metodu přenesení daňové povinnosti (reverse charge) na širší okruh zdanitelných plnění než v současnosti.

Ministr Andrej Babiš inicioval diskusi o metodě přenesení daňové povinnosti (reverse charge) mezi ministry financí členských států EU již v červnu 2014. Pondělní setkání se uskutečnilo v návaznosti na setkání ministrů financí států V4, Rakouska a Německa v Praze dne 2. října 2014 a další kroky, které Česká republika v této věci v posledním roce podnikla a stala se tak v EU lídrem ve snaze zásadně snížit VAT gap a účinně zasáhnout proti daňovým podvodům zejména v oblasti DPH.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo financí

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…