Ministr Babiš: Stovky milionů ročně pro právní kanceláře nehodlám tolerovat

24.03.2014 9:24

Ministerstvo financí vypovědělo 22 mandátních smluv s advokáty.

Ministr Babiš: Stovky milionů ročně pro právní kanceláře nehodlám tolerovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, ministr financí

Na základě probíhající prověrky hospodaření úřadu Ministerstvo financí vypovědělo 22 mandátních smluv, které mělo uzavřeno s celkem 13 advokátními kancelářemi. Vypovězení prvních 22 smluv na externí právní služby je součástí nápravy dosavadní praxe nadměrného outsourcingu služeb. Celková výše odměn vyúčtovaných advokáty na základě vypovězených smluv dosáhla 4 306 400,- Kč.

„Jde o první fázi, další smlouvy se analyzují. Chceme dát přednost vlastním odborníkům a příležitost absolventům práv“ uvedl ministr financí Andrej Babiš. „Praxi, kdy ministerstvo vyplácí právním kancelářím desítky až stovky milionů korun ročně, nehodlám tolerovat,“ dodal.

Cílem Ministerstva financí je další snižování výdajů na poradenské a právní služby, které si bude úřad primárně zajištovat vlastními personálními kapacitami. „Přijali jsme taková opatření, aby byly lépe využity naše vlastní kapacity a prostředky daňových poplatníků tak nebyly zbytečně vydávány na služby externistů,“ doplnil náměstek ministra financí Ondřej Závodský, který má na starosti problematiku nakládání s majetkem státu.

Ministerstvo financí také učinilo první kroky k přesoutěžení právních kanceláří ve sporech kvůli fotovoltaickým elektrárnám, a to formou otevřeného řízení. Dosavadní právní zástupci byli vybráni bez výběrového řízení a Ministerstvo financí není spokojeno mimo jiné s finančními podmínkami smluv. V souvislosti s těmito smlouvami se jedná za loňský rok o náklady ve výši cca 13 mil. Kč.

Mgr. Marek Zeman
Ředitel odboru vnějších vztahů a komunikace

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo financí

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.