Ministr Balaš: Agenda pro posilování evropského výzkumného a inovačního ekosystému

28.09.2022 19:37

Ministr Vladimír Balaš na Evropských výzkumných a inovačních dnech

Ministr Balaš: Agenda pro posilování evropského výzkumného a inovačního ekosystému
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Vladimír Balaš

Dnes se ministr školství, mládeže a tělovýchovy Vladimír Balaš zúčastnil panelové diskuse v rámci Evropských výzkumných a inovačních dnů 2022, konference, kterou už čtvrtým rokem pořádá Evropská komise. 

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí
Ve svém příspěvku podpořil stěžejní roli inovací pro zajištění konkurenceschopnosti a hospodářského růstu EU ve světle post-pandemické obnovy Evropy, aktuální energetické krize anebo řešení velkých společenských výzev, jakými jsou například mírnění a adaptace na klimatickou změnu.

Ministr Balaš uvedl, že inovace jsou jednou z klíčových priorit předsednictví ČR v Radě EU, přičemž ČR už nyní moderuje debatu členských států EU a Evropské komise vedoucí k přijetí Závěrů Rady EU k nové evropské inovační agendě. Jejím účelem je zlepšit regulatorní podmínky pro inovace v EU a na úrovni jejích členských států tak, aby zjednodušovaly přístup deep-tech, start-up a SME podniků k rizikovému kapitálu, posílení podnikatelských dovedností stěžejních aktérů inovačního řetězce, zlepšení propojení inovačních stakeholderů s cílem koncentrace kritické masy nezbytné k dosažení otevřené strategické autonomie EU v kritických technologických doménách, bližší koordinace inovačních politik a odstranění rozdílů ve výzkumné a inovační výkonnosti mezi jednotlivými evropskými makro-regiony.  

„Nová evropská inovační agenda je po zahájení implementace konceptu takzvaného obnoveného Evropského výzkumného prostoru v loňském roce dalším významným krokem v posilování evropského výzkumného a inovačního ekosystému. Je přitom třeba zajistit, aby potřebné reformy probíhaly nejen na úrovni EU, ale rovněž ve všech členských státech, a postupně se tak dále vyrovnávaly stále přetrvávající rozdíly ve výzkumné a inovační výkonnosti v Evropě,“ zmínil ministr Balaš ve svém příspěvku.

Iniciativa spočívající v přijetí a implementaci nové evropské inovační agendy byla vyhlášena Evropskou komisí 5. července 2022. Její přípravná fáze by měla být oficiálně završena letošního 2. prosince, kdy by měla Rada EU pro konkurenceschopnost zasedající ve formátu ministrů odpovědných za agendu výzkumu přijmout výše uvedené Závěry Rady EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

11:17 Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nakládání BIS s utajovanými informacemi