Ministr Balaš: Mladým lidem bychom měli zajistit smysluplný dialog

07.12.2022 12:18

Témata mladých: mentální zdraví, digitalizace, inkluze

Ministr Balaš: Mladým lidem bychom měli zajistit smysluplný dialog
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Vladimír Balaš

Evropský rok mládeže vrcholí. Dnešní závěrečnou konferencí v Evropském parlamentu v Bruselu „Claim the Future“ připravenou českým předsednictvím, Evropským paralamentem a Evropskou komisí se mladí lidé přihlásili o slovo. Hlavními tématy, která mladí lidé vybrali, bylo mentální zdraví, digitalizace a inkluze ve vzdělávání. 

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

Smyslem letošního Evropského roku mládeže bylo propojit aktivity mladých lidí napříč celou Evropskou unií a dát jim šanci být slyšet. Dnešní závěrečná konference Claim the Future nejen slavnostně uzavřela rok věnovaný mladým lidem, ale zaměřila se na jeho odkaz a představila kontinuitu činností a iniciativ zaměřených na mládež.

„Mladým lidem bychom měli zajistit smysluplný dialog a zapojení při tvorbě politik. Aby se nám to povedlo, musíme zajistit porozumění mezi generacemi, to je dle mého názoru úhelným kamenem jakékoliv smysluplné spolupráce. 28. listopadu vydala Rada EU Závěry k mezigenerační spolupráci, a je tedy potřeba, abychom tímto dokumentem stanovili rámec pro diskuzi. Úkolem českého předsednictví bylo dokument vytvořit, podpořit existující nástroje, např. Youth dialog, a také vytvořit nástroje nové. I tato konference vychází z tohoto inovativního přístupu - jak jistě víte, většinu dnešního programu vytvořila mládež pro mladé," řekl v úvodu konference ministr školství, mládeže a tělovýchovy Vladimír Balaš.

Na ministra školství navázala europoslankyně a místopředsedkyně Výboru pro kulturu a vzdělávání (CULT) Michaela Šojdrová: "Claim the future - chopte se budoucnosti - není pouze názvem dnešní konference, je to celý koncept pro mládež. Tato doba je nesmírně náročná pro nás všechny, zejména pro mladé lidi. Zdá se, že jsme začali ztrácet jistoty, které jsme kdysi měli. Musíme proto konat teď, musíme dosáhnout hmatatelných výsledků. Jako místopředsedkyně Výboru pro kulturu a vzdělávání vidím řešení ve společném rámci pro vzdělávání evropské mládeže. Máme tady Evropské fórum pro mládež, jeden z návrhů, které byly součástí výstupů Konference o budoucnosti Evropy. Na úrovni EU chceme poskytnout školám, učitelům a studentům vhodné nástroje, probíhat  budou také pilotní projekty napříč Evropou v rámci Erasmus+."

V jednotlivých tematických panelech se vyjadřovali řečníci k tématům jako je inkluzivní a digitální Evropa v oblasti vzdělávání, nebo wellbeiing v oblasti péče a dostupnosti péče o mentální zdraví. K tématům promluvila také šestice mladých lidí Youth Task Force, která byla do příprav a samotné realizace závěrečné konference zapojena. Šlo o dvojice mladých lidí ze zemí takzvaného TRIA, což je země předsedající Radě EU, předešlá země, čili Francie, a následující předsednická země, kterou bude Švédsko.

„Je důležité mluvit o tom, jak lépe zpřístupnit psychologickou péči mladým a jak o tomto tématu hovořit se svým okolím, a odbourat tak jakékoli společenské stigma. Stejně tak je zajímavým tématem inkluze ve vzdělávání,“ uvedla ve svém projevu zástupkyně České republiky v uskupení Youth Task Force Hoang Linh (Linda) Phanová a pokračovala: „Je totiž důležité, abychom měli všichni stejné šance na vzdělání, stejnou startovací čáru bez výjimek, aby se zmenšovaly rozdíly v přístupu ke vzdělávání. Téma inkluze je také jedním z hlavních témat, kterým se v rámci konsorcia neziskových organizací v Evropě zabývám. Jedním z výstupů konsorcia je například stanovisko, které je nově publikováno na mezinárodní úrovni.“

Eurokomisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež Mariya Gabriel v odpoledním bloku zdůraznila význam projednávaných témat: "Dosáhli jsme stanovených cílů roku 2022. Mladí lidé jsou tady od toho, aby nám pomohli v digitální a zelené transformaci. Je vidět, že jste se zapojili do procesů od jejich začátků, a to i v případě, že se iniciativy zavádějí, nebo když dochází k jejich pokroku v terénu. Cílem bylo pomoci mladým lidem, aby byli aktivnější a zapojení. A byl to úžasný okamžik, když jste projevili svoji solidaritu. V 34 zemích proběhlo přes 800 aktivit týkajících se pomoci Ukrajině. To vyslalo velmi silný signál, že mladí lidé nemají zájem pouze o klimatické změny nebo duševní zdraví, ale jsou tady i od toho, aby nám pomohli chránit naše základní principy demokracie. Dalším cílem bylo zvýšení povědomí mladých lidí o tom, že existuje spousta příležitostí, které jsou otevřeny pro evropské členské státy na regionální a místní úrovni. Tento panel je velmi důležitý, abychom si uvědomili, co si můžeme odnést nejen pro rok 2023, ale co můžeme dělat i v budoucnosti.

V závěru shrnuli účastníci odkaz Evropského roku mládeže a předali pomyslnou štafetu Evropskému roku dovedností, který vyhlásila ve svém třetím projevu o stavu Unie 14. září předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen.

Závěrečnou konferenci Evropského roku mládeže „Claim the Future“, které se prezenčně zúčastnilo více než 750 lidí a další se připojili distančně prostřednictvím STREAMU spolupořádalo MŠMT, DZS, Evropská komise, Evropský parlament společně se šesti mladými lidmi z předsednických zemí takzvaného TRIA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…