Ministr Balaš: S mladými lidmi pro mladé lidi

29.11.2022 10:01

Po diskusi s mladými předsedal ministr Radě EU pro mládež

Ministr Balaš: S mladými lidmi pro mladé lidi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Vladimír Balaš

V odpoledních hodinách se dnes v Bruselu uskutečnilo jednání Rady EU pro mládež, kterému předsedal ministr školství, mládeže a tělovýchovy Vladimír Balaš. 

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17938 lidí
Ministři ze všech členských zemí EU se sešli ke schválení dokumentu předloženého českým předsednictvím a diskuzi na téma mezigeneračního dialogu a výsledků a odkazu Evropského roku mládeže. Před samotným jednáním Rady proběhla v rámci 9. cyklu Dialogu EU s mládeží neformální snídaně mladých lidí z ČR, Francie, Švédska a Španělska s ministry zmíněných zemí, a komisařkou Mariyí Gabriel. Hlavním tématem snídaně byla podpora mezigenerační solidarity prostřednictvím práce s mládeží v reakci na současné výzvy.

V úvodu snídaně připomněl ministr Vladimír Balaš zapojení mládeže a symboliku listopadových událostí v letech 1939 a 1989. Zároveň vyzval přítomné, aby se zamysleli nad tím, co v dnešní době znamená pro mladé Ukrajince zapojení do společenských výzev na pozadí ruské agrese v jejich vlasti. „Mějme toto memento na paměti. Zintenzivněme naše úsilí dělat věci společně s mladými lidmi, pro mladé lidi a se samotnými mladými lidmi. Respektujme nezastupitelnou roli mladých lidí v tom, aby sami mohli říci, jakou politiku mládeže očekávají a chtějí.“

V závěru neformální snídaně odkázal ministr Balaš na prioritu českého předsednictví, kterou je podporovat mezigenerační rozměr při práci s mládeží. Díky Evropskému roku mládeže se může rok 2022 stát příležitostí učinit z mezigenerační rovnosti a spravedlnosti normu pro běžné zapojování mládeže do rozhodovacích procesů.

V odpoledních hodinách se uskutečnilo jednání Rady EU pro mládež, kterému ministr Balaš předsedal. V úvodu jednání Rada přijala Závěry o podpoře mezigeneračního rozměru v oblasti mládeže s cílem podpořit dialog a sociální soudržnosti. Závěry přinášejí inovativní podněty pro podporu mezigeneračního dialogu, mezigenerační solidarity a mezigenerační spravedlnosti v oblasti mládeže, zejména prostřednictvím poskytování práce s mládeží a při tvorbě a realizaci politik mládeže od místní až po evropskou úroveň.

V politické rozpravě na téma odkazu Evropského roku mládeže se ministři členských států EU shodli, že aktivní zapojení mládeže a podpora práce s mládeží musí pokračovat. Mladým lidem je potřeba poskytnout prostor a podporu, aby se mohli zapojit do klíčových procesů a událostí. Jako příklad může sloužit také zmíněná závěrečná konference k Evropskému roku mládeže Claim the Future, kterou 6. prosince pořádá české předsednictví, Evropský parlament a Evropská komise v Bruselu. Témata hlavního programu této konference navrhlo a připravilo 6 mladých lidí (CZ, FR, SE), kteří budou část také moderovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Migrační pakt nelegální migraci neřeší

8:19 Dostálová (ANO): Migrační pakt nelegální migraci neřeší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu