Ministr Bartoš: Kvalita života není dána pouze regionem

18.05.2022 16:39

Projev na 25. schůzi Senátu 18. května 2022 – Sdělení Komise Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů k osmé zprávě o soudržnosti: Soudržnost v Evropě do roku 2050

Ministr Bartoš: Kvalita života není dána pouze regionem
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Ivan Bartoš (Piráti)

Já bych jenom v krátkosti zareagoval. Četl jsem i ta usnesení, dokonce jsem četl i ten dopis, který byl adresován panu premiérovi ve věci týkající se severozápadu a těch regionů, kde za jeden jsem i kandidoval, když jsem na ty problémy poukazoval, nyní můžu říci, že mi to přineslo extra hlasy v daném regionu, ale snažím se to řešit i v rámci nějakého cílení. Mě u toho Národního plánu obnovy, já bych byl rád, kdyby se tam jedna věc vrátila. Možná tím ještě adresuji jednu věc, pak odpovím na to, co tady zaznělo.

Byla tam komponenta, která se jmenovala systémová podpora veřejných investic. Myslím si, že je strašně důležité bavit se nejen o tom celkovém objemu financí, které jdou na ty dané regiony, kde je máme rozdělené, vnímám i tu situaci těch zaostávajících regionů, kde se ty nůžky stále rozevírají, ale je to i vlastně, a ono to zní strašně odborně nebo trendy, absorpční kapacita. Jednoduše, prostě my musíme mít na té straně toho regionu připravené partnery i jiné než ty největší energetické giganty, a výrobní, které vezmou to, co tam je, protože ta připravenost těch projektů, já bych se chtěl na to i soustředit, není jen o metodologii, to je skutečně na tom, že vyhradíte prostředky na přípravu projektů, které následně jsou realizovány, ať už je ten zdroj financování jakýkoli v danou chvíli. Tam bylo asi 2,5 miliardy, ta komponenta 4.1 zmizela. Mluvím o tom, jestli by se nemohla vrátit, jestli by tam nemohlo být víc. Víte, že se hovoří o penězích navíc, které tam mají přitéct, asi 15 miliard. Je hodně hladových krků, protože ty resorty samozřejmě nebyly uspokojeny.

K té organizaci Národního plánu obnovy musím říct věc, kterou řeším aktivně na ministerstvu pro místní rozvoj. Co se stalo v minulém roce? Ministerstvo, nebudu jmenný, ale ministerstvo průmyslu a obchodu skrze nějaké rozhodnutí ministra vzalo tu koordinační roli pro jednotlivé komponenty, které jsou resortně příslušné, poslalo je na ty jednotlivé resorty. Tady to máte. Vy jste nyní garanti.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

To, že ta ministerstva na to nebyla připravena, až v systemizaci jsem poskládal při zachování hmoty, jak se říká, zákon o zachování hmoty, ani jeden úředník navíc, tak jsem přeskládal to ministerstvo tak, abych měl ty lidi, kteří se budou věnovat těm komponentám, které jsou v tuto chvíli na ministerstvu pro místní rozvoj. Máme tam dvě velké, jedno z toho je digitalizace stavebního řízení. Tímto problémem, koordinací, vůbec jakým způsobem jsou ministerstva, která nemají v čem vypisovat ty programy, ale už to řešíme, jsme zdědili kompetence na ministerstvech, na kterých pro ně nebylo v danou chvíli zázemí. Ministr Síkela skrze i jednání na vládě pak určil jednotlivé koordinátory za jednotlivá ministerstva, kteří ručí za ty jednotlivé komponenty. Na všech ministerstvech, která jsou majiteli těchto komponent.

Já jsem si trochu nad rámec digitalizace, tak jak mi určil Národní plán obnovy, prošel jednotlivé digitální projekty ve všech resortech. Dali jsme k tomu nějaké zhodnocení, co se stíhá. Co je důležité říci, já předpokládám, že se na úrovni sedmadvacítky a Evropské komise ten Národní plán obnovy otevře, protože nesedí na současnou situaci, ať na energetickou krizi, tak na válku na Ukrajině. Byl jsem trošku...

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35898 lidí

Slyšel jsem vyjádření, nebo na kohezním fóru, kde jsme byli jako národní státy podporovány: To všechno zvládneme! Naše komitmenty vůči zelené a digitální transformaci, ukrajinskou krizi, čerpání i ropu, podepsání dohody o partnerství. Minimálně kapacitně je to pro ty resorty dosti náročné, ale budeme se snažit. To riziko nesplnění podmínek Národního plánu obnovy sdílí spousta zemí v tuto chvíli, že ten restart je ambiciózní slovo, na to dostaneme se z bryndy, ve které teď jsme, kvůli rostoucím cenám energií, komodit, přetrhaných řetězců z covidu a podobně.

Vy jste zde zmínil tu otázku toho DPH, já tam moc prostoru nevidím. I když jsou, ony tam jsou tři skupiny lidí nebo subjektů. Jsou to subjekty soukromé, které podle mě, ta debata o tom DPH se vedle už za vlády Andreje Babiše, které s tím asi tak trochu musely počítat... Pak jsou to samozřejmě partneři v regionech, obce, města, kraje, tam to vnímám, že to je problematické, ale ve stejné situaci jsou i ty resorty, které řeší ty projekty jako samy. Takže já v podstatě nějakou snahou o to vypořádat se snažím vyšetřit si peníze, abych to DPH v rámci toho rozpočtu u toho resortu mohl zaplatit. Ta debata se vede. Jsou tam nějaké návrhy. Ale zatím si myslím, že spíše touto cestou nenajdeme žádné řešení.

U těch kritérií, ta jsou k diskusi. Jenom bych chtěl možná říci, není to úplně jednoduché posouvat a měnit ta kritéria, a to ze dvou důvodů. Jeden je ten globální, kdy ta Evropská komise by se musela shodnout na nějakých nových parametrech, ale pak jsou to ty typologické. Vy prostě nemůžete vzít, teď si vyberu, cyklostezky a dát je na mateřské školky. Ledaže by to byly lesní školky, protože cyklostezky tvoří ten podíl green v celém tom transformačním projektu. Takže i když vezmete něco z digitalizace, tak tam musíte dát zase něco, co má ten digitální aspekt. Díky tomuto vypadlo, ono to tam ale nikdy reálně nebylo, je složitá situace Terezína a Josefova, prostě to není brownfield, který podle podmínek Národního plánu obnovy, byť je to třeba kasárna čtvercová v Josefově, můžete zrekonstruovat způsobem, aby vám splnila energetickou náročnost budovy. Prostě to nelze.

Takže my pracujeme usilovně, snažíme se najít cesty jak v diskusi s Evropskou komisí, tak i v nějakém nastavení, abychom neztratili ty podíly, které ten plán vyžaduje, a ty obavy taky vnímám. Samozřejmě, je zde spousta věcí, které můžeme ovlivnit my a vy. Je to pozice, kterou zástupci Evropské komise deklarovali velmi jasně. Buď vyřešíte tyto tři legislativní změny, nebo prostě ty peníze nebudou. Já mám indicie, že třeba ve věci implementace AML, tam bude velký šprajc ve sněmovně ze strany současné opozice a prostě tam vidím další o hrožení čerpání těch peněz¨, nehledě na to, jak kvalitně budou a jak náročně budou pracovat lidé na ministerstvech.

To byla asi reakce na národní plán obnovy. Samozřejmě, a to je další otázka, některé věci by bylo vhodné dlouhodobě saturovat z národních zdrojů. Tam já jsem je zdědil s velkou nulou, tak uvidíme, kam se posune ta debata, protože něco lze vidět z pohledu Evropské unie, ale je to ten velký pohled na 3 typy regionů. Ale kvalita života není dána pouze tím regionem. Jsou místa v České republice v bohatých, středně bohatých regionech, které mají nějaký strukturální prostě deficit. Ať je to nedostupnost vzdělávání, prostě nejsou to prstence od velkých měst. Tu máte těchto, kde chybí škola nebo školka, ale to jsou věci, se kterými si musíme poradit na národní úrovni, anebo v nějakém z těch fondů příslušném či jejich kombinací, takže asi jenom takhle na doplnění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.