Ministr Bartoš: U nejsložitějších staveb by stavebník měl do roka vědět, zda může stavět

09.02.2023 12:09 | Zprávy

Projev na 52. schůzi Poslanecké sněmovny 9. února 2023 – interpelace ministra pro místní rozvoj Bartoše k novele stavebního zákona

Ministr Bartoš: U nejsložitějších staveb by stavebník měl do roka vědět, zda může stavět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Vážené dámy, vážení pánové, paní předsedající,

prostřednictvím vás, pane Kolovratníku, jsem rád, že zaznělo i od vás, že na začátku nebo od té doby, kdy ta interpelace byla podána, se ty věci významně posunuly. My jsme se jako MMR, ať v jeho čele stál kdokoliv, tak musím říct, že se nikdy nebránilo dalším návrhům úprav, které fakticky vedou ke zlepšení a zejména k urychlení toho povolovacího procesu stavebního zákona. Vy jste se na začátku dotazoval, já to vypíchnu dopředu - doufám, že stačí, když jednou řeknu prostřednictvím paní předsedající, protože budu reagovat postupně - tak ta novela, kterou my stavíme nad tu rekodifikaci stavebního zákona předchozí vlády, tak přece na tom samotném principu toho, že jde směrem k jednomu povolení, jednomu stavebnímu řízení jakoby nic nemění. A stejně tak, stejně tak zachovává všechny ty termíny.

Pokud tedy gros problémů bylo v délce povolování a získání celkového vyjádření ze strany stavebního úřadu, tak přece to zůstává stejné. Tam ty termíny zůstávají stejné, ta celková doba je stejná. Já jsem o tom několikrát hovořil, u těch jednoduchých staveb 30, maximálně 60 dní, u těch středně těžkých je to 120, nevím, jaké je to číslo, a do roka u těch nejsložitějších staveb by ten stavebník nejen měl mít automaticky povoleno, ale měl vědět, zda může či nemůže stavět. Na tom vlastně se ani v tomto zákoně nic nemění.

K samotnému procesu pracovních skupin, a já jsem se o tom bavil, já chci říct, i když mi paní Dostálová utekla do vedení Sněmovny, ale řeším s ní ty věci stejně tak, jako když byla předsedkyní výboru pro veřejnou správu, a stejně tak, když byla v minulém volebním období ministryně, proběhlo s ní jednání. My jsme minulý pátek potom, co jsme obdrželi ještě další pozměňovací návrhy, a konzultujeme samozřejmě i s opozicí, tak ve věci přijímání pozměňovacích návrhů jsme takzvaně - použiji to slovo - zavřeli krám, řekli jsme, tady je stop. Ještě jsme potom obdrželi nějaké návrhy řekněme od skupiny za zdravý stavební zákon, což jsou lidé z okolí vlastně stavitelských firem a Hospodářské komory. Těmi jsme také prošli.

Nevím, jestli už dostali vyrozumění, ale v podstatě jsou to často návrhy, které míří na ten původní rekodifikovaný - čistá státní správa. Takže těm ještě odpovídáme a chystá se první projednání na výboru, což bude asi za 11 dní, bychom toto měli poskytnout. Do té doby se samozřejmě s vámi, s panem Oklešťkem, který se tím zabývá, s paní Dostálovou, s dalšími setkáme. Já nevím, kteří poslanci říkají, že nevědí. Vy jste tady zmínil i koaliční partnery. Pod Ministerstvem pro místní rozvoj funguje vlastně rezortní tým koalice, kde má každý svého zástupce, a mně občas - a teď to není k nikomu výhrada, je to i ve veřejném prostoru vůči všem partnerům ministerstva, pokud se někdo obrátí na ministerstvo nebo je uspořádaná nějaká odborná skupina, na té poslední pro větší integraci bylo třeba třicet lidí z jednotlivých ministerstev a z dalších.

Pokud se stane, že informace k někomu nedotečou, většinou to není chyba toho, kdo ty informace v danou chvíli má, pokud je předá někomu, kdo ty subjekty zastupuje. Dám jednoduchý příklad. Pokud se bavíte s nějakou asociací nebo s nějakým svazem a poskytnete jeho zástupci na platformě, kde se ta věc řeší, nějaké informace, tak jaksi předpokládáte, že pokud někdo tyto informace potřebuje níže, třeba nějaký - zastoupená organizace ve svazu, takže toto předávání už musí dostávat. Takže já věřím, že v rámci i koalice. A věřím, že i ve věci těch pozměňovacích návrhů budou všichni informováni tak, aby významně před výborem viděli - pokud ne úplně finální legislativní návrh, tak v momentě na výboru už i legislativní. A myslím si, že třeba i v tom slibu, který jsme dali, což je hledání větší míry integrace na úrovni, na úrovni třeba ORP, takže si myslím, že to je správně a že toto držíme.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hilšer: Žádná kvalitní kandidátka na eurokomisařku nebyla

6:14 Senátor Hilšer: Žádná kvalitní kandidátka na eurokomisařku nebyla

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k postu eurokomisaře.