Ministr Bartoš: Věřím, že na podpoře rodin se v koalici shodneme

16.03.2023 19:02 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rodičovskému příspěvku.

Ministr Bartoš: Věřím, že na podpoře rodin se v koalici shodneme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Rodičák.

Vy, co máte děti, tak to znáte. Práce musí jít na čas stranou, příjmy domácnosti se propadávají a peníze, které dostanete od státu, to nemůžou všechno pokrýt. Zvyšují se ceny energií i potravin a nájmy taky letí nahoru. Třeba u důchodů dneska už máme systém, který seniorům přidává v závislosti na inflaci. A my si myslíme, že rodičovské příspěvky by to měly mít podobně.

Připravili jsme tedy návrhy, které tohle zavádí. Rodičáky totiž "zamrzly“ v roce 2020 a jejich "hodnota“ kvůli rostoucím cenám tak ještě klesá. Pravidelné navyšování jsme prosazovali už v minulosti, ale ANO to shodilo ze stolu. Teď to ale chceme napravit. Máme 3 konkrétní možnosti výpočtu pravidelného navyšování rodičovského příspěvku, které by se odvíjely nikoli od inflace, jako je tomu třeba u důchodů, ale od výše průměrné mzdy, a tím pádem od vývoje české ekonomiky.

Příklad: dle varianty, kterou by se podařilo prosadit, bychom pro výpočet používali devíti až jedenáctinásobek průměrné mzdy v předminulém roce od narození dítěte. To konkrétně znamená, že pro letos narozené děti by se použila data o průměrné mzdě z roku 2021 a když vezmeme desetinásobek, byl by to nárůst ze současných 300 tisíc na zhruba 378 tisíc. To je při čerpání do 3 let věku dítěte nárůst o 2450 korun měsíčně.

Tohle je náš cíl. S tím jdeme do vyjednávání. A věříme, že na podpoře rodin se v koalici shodneme.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…