Ministr Baxa: Předkládáme návrh, který komplikuje politický vliv na volbu

22.02.2023 20:51

Projev na 54. schůzi Poslanecké sněmovny 22. února 2023 k zákonu o České televizi a Českém rozhlasu

Ministr Baxa: Předkládáme návrh, který komplikuje politický vliv na volbu
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Martin Baxa (SPOLU)

Děkuji. Já jsem si chtěl nechat detailnější komentář do svého vystoupení. Tak, paní kolegyně Peštová, prostřednictvím pana místopředsedy, já jsem tu větu řekl zcela záměrně, protože vaši kolegové tady pojmenovali pojetí veřejnoprávních médií, který my zásadně odmítáme. My nejsme tady od toho jako politici, abychom hodnotili, zda jsou veřejnoprávní média objektivní nebo neobjektivní, nebo co by generální ředitel na základě přání poslanců měl dělat. Takového generálního ředitele já opravdu nechci.

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28576 lidí

Každý demokrat, každý demokratický politik, by toto, paní poslankyně Veroniko Peštová, měl jasně pojmenovat a říct. My chceme generálního ředitele, který bude postupovat nezávisle na politickém vlivu a my jako poslanci vládní koalice toto tady hájíme. My tady nemluvíme o neobjektivní České televizi, o tom, co by měl dělat generální ředitel. Proto my tady předkládáme návrh zákona, který komplikuje politický vliv na volbu generálního ředitele. Komplikuje politický vliv na volbu generálního ředitele!

Já už se teď nedivím poslancům Juchelkovi, Babkovi a dalším, že tady neodpovídali na mé otázky, které se týkají našeho správného kandidáta. Protože vy jste toho správného kandidáta takto definovali. My chceme veřejnoprávní média, která jsou zásadně odstíněna od politického vlivu. Politické reprezentace se střídají, jednou jsme v opozici my, podruhé jste v opozici vy. Ale musejí tady být veřejnoprávní média, která stojí nad politickým provozem, komentují jej, hodnotí velmi přísně. Nemusí se nám to líbit, ale pro kvalitu demokracie je to naprosto důležité. Ne, že tady budeme říkat, že jsou veřejnoprávní média neobjektivní, nebo že by si měly dělat názor podle toho, co my si myslíme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…